Teleselskaber frygter at skulle sende piratbreve

Internetudbyderne går til modangreb: Vi gider ikke være piratpoliti!

Den danske telebranche frygter at skulle til at sende breve ud til kunder, der mistænkes for ulovligt at hente film, musik og software over deres netforbindelse.

Et udvalg under Kulturministeriet er netop nu i gang med at komme med forslag til politikerne, hvordan myndighederne skal dæmme op for piratkopiering. Udvalget havde tirsdag det syvende møde siden januar, og udvalget forventes sidst i oktober at komme med anbefalinger til antipirattiltag.

Teleselskaberne frygter, at de vil blive tvunget til at sende breve ud til kunderne, som det tidligere har været lækket til pressen, at udvalget overvejer. Derfor lægger teleselskaberne nu pres på for at få en løsning, hvor de ikke skal stå for at sende brevene.

"Hvis man skulle vælge at anbefale den såkaldte brevmodel til bekæmpelse af piratkopiering, så er det helt essentielt, at brevudsendelsen er forankret i en selvstændig, uafhængig instans, og at det er under offentlig kontrol," skriver Jakob Willer, direktør i brancheorganisationen Telekommunikationsindustrien (TI), i et papir, der er udtryk for telebranchens holdning.

Dokumentet sender han som brev til politikerne de næste dage. Allerhelst ville internetudbyderne dog nøjes med en oplysningskampagne, der respekterer borgerrettigheder og det åbne internet.

"Brevmodellen vil måske skræmme nogle brugere fra at foretage ulovligheder, men vil ikke i sig selv stimulere anvendelsen af lovlige salgskanaler og derved øge indtjeningen hos rettighedshaverne eller kunstnerne," mener Jakob Willer.

Oppositionen lancerede tidligere på året et medieudspil, hvor de lægger op til en ordning med et uafhængigt organ. Jakob Willer frygter, at Kulturministeriets antipiratudvalg kan finde på at anbefale en ordning, rettighedshaverne diktere nogle regler, men hvor teleselskaberne aktivt skal overvåge og sende breve til kunderne.

Det er et skrækscenarie for internetudbyderne.

"Internetudbyderne ønsker ikke at overvåge og kontrollere sine kunder eller udlevere data om kunderne uden en retskendelse eller nogen form for involvering af en offentlig myndighed," skriver Jakob Willer.

TI mener, at brevmodellen vil overtræde borgernes retssikkerhed, hvis det ender med, at det kun er private, som står for modellen.

"Denne version af brevmodellen må vække bekymring hos enhver, der har blot en anelse respekt for borgernes retssikkerhed," skriver Jakob Willer.

I det hele taget bør det ikke være private firmaer, der skal gribe ind over for borgerne, mener han. Hvis det er rettighedshaverne, som udstikker regler for, hvem der skal have breve, bliver det blot endnu værre, eftersom rettighedshaverne slet ikke er uafhængige, siger han.

Han vurderer, at kunderne, der modtager et advarselsbrev, sandsynligvis vil opfatte brevet som første trin i et forløb af accelererende sanktioner.

"Det vil være naturligt at placere en sådan funktion under offentlig kontrol," skriver Jakob Willer.

Det vil være mest oplagt at placere organet under Kulturministeriet, mener han. Samtidig er det staten eller rettighedshaverne, som bør finansiere ordningen, mener han, og ikke teleselskaberne. Argumentet er, at det er de to aktører, der har den stærkeste interesse i, at danskerne ikke piratkopierer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere