Det lille amerikanske firma Fusion-io forsøger nu at udfordre de store etablerede storage-giganter som EMC – og selskabet forbereder en børsnotering som kan fylde kassen med op til en milliard kroner.
Der er flere grunde til, at det er interessant at kigge på Fusion-io. En af dem er, at firmaet har hyret Apple-medstifteren Steve Wozniak som sin ”chief scientist”.
En anden grund er, at firmaet allerede har modtaget mere end en halv milliard kroner i kapital fra Michael Dell, koreanske Samsung og venture-selskabet Accel.
Det bliver ikke mindre interessant af, at Fusion-ios største kunde er Facebook, som repræsenterer omkring 10 pct. af firmaets samlede salg.
Fusion-io og Facebook deles også om flere af de samme investorer – herunder Marc Andreessen, der udviklede den oprindelige Netscape-browser.
Men hvad er det så, der har tiltrukket alle de store navne til Fusion-io? Firmaet har udviklet en Flash-baseret hukommelses-enhed kaldet ioDrive (Duo) som sættes direkte i en PCI Express indstikplads i serveren. Dermed slipper man uden om de traditionelle flaskehalse, som bremser SSD'er.
Fusion-io er i dag i stand til at presse helt op til 1,28 TB MLC NAND Flash-hukommelse ned på et enkelt PCI Express kort – og det kører med en hastighed, der er langt højere end for normale SSD'er. For slet ikke at tale om magnetiske harddiske.
"Etablerede firmaer går efter kendte markeder. Vi har skabt et nyt marked, og dette marked handler om storage der kører lige så hurtigt som hukommelse," siger David Flynn, chef for Fusion-io, i et interview med Reuters.
Det lille selskab har fokuseret sit udviklingsarbejde på at overvinde flaskehalsene i server-systemerne – og har dermed udfordret de etablerede storage-giganter som EMC. Men det kræver også dybe lommer.
Hvis Fusion-io kan gennemføre en vellykket børsnotering, så har man formentlig mere end rigelig kapital til at videreudvikle sin teknologi. Det tætte samarbejde med Facebook kan vise sig at være en meget stor fordel for Fusion-io – den enorme vækst som Facebook har haft afspejler sig også i forventninger til Fusion-io.
Det er dog usikkert om Facebook fortsat vil anvende lagersystemerne fra Fusion-io. I øjeblikket bruger Facebook kun Fusion-ios produkter i to af sine datacentre, og det ene af disse pilotprojekter slutter i denne måned.
Dertil kommer, at Facebook måske ikke egner sig som case for andre virksomheder. Facebook har valgt at gå sine egne veje når det gælder it-miljøer. Senest har Facebook valgt at vende ryggen til virtualisering, som ellers er den helt store trend, og i stedet satse på mikroservere fra Intel.