AMD smelter cpu og gpu sammen

Den første Fusion-processor som kombinerer cpu og gpu kommer i 2011.

AMD har netop fremlagt sin processor-roadmap for de kommende to år og der er mange spændende nyheder. Der er især stor opmærksomhed omkring Fusion, som kombinerer systemets hovedprocessor – cpu’en – med en grafikprocessor eller gpu. AMD kalder dette for en APU (application processing unit).

I de kommende mange-kerne-processorer giver det god mening at afsætte en del af kernerne til grafikbehandling. De nuværende grafikkort indeholder meget stor (parallel) regnekraft, men den kan kun i begrænset omfang udnyttes til almindelige pc-applikationer. Denne regnekraft er altså ”låst” på grafikkortet. Fusion skal frigøre denne regneydelse ved at fjerne barrieren mellem cpu og gpu.

Den seneste roadmap fortæller at den første Fusion-processor med 32 nanometer-teknologi kommer i 2011. Den skal understøtte DirectX 11 (Windows 7). Så bliver det spændende at se, hvordan ydelsen kan sammenlignes med et dedikeret grafikkort.

Selvom Fusion APU’en på længere sigt skal begrave grafikkortet, fortsætter AMD/ATI indtil videre med at udvikle nye grafikkort.

I næste uge kommer et nyt high-end-grafikkort under kodenavnet Hemlock med to GPU’er og en regneydelse på fem teraflops. Det ventes at Hemlock skal sælges under betegnelsen HD 5970. Der kan næppe være tvivl om, at Hemlock vil erobre tronen som det hurtigste pc-grafikkort på markedet.

Når det gælder mobile computere kommer AMD til næste år med den tredje generation af sin platform til ultratynde notebooks, kodenavn Nile, hvor man går efter en batteritid på mere end syv timer. De ultratynde computere ligger prismæssigt lidt over netbooks.

Der kommer også en ny platform til mainstream-notebooks, Danube, som omfatter de første mobile quad-core-processorer fra AMD. Her går man også efter en batteritid på syv timer eller mere.

I roadmappen for 2010 finder man også den første seks-kerne-processor til desktop-computere under kodenavnet Leo. I 2011 kommer desktop-processoren Zambezi med otte kerner.

Et andet interessant kodenavn er Bulldozer. Det er en helt ny x86-arkitektur med en ny model for håndtering af flertrådede programmer, der skal give langt højere ydelse. Bulldozer skal også gøre det muligt at kombinere cpu og gpu i en APU-konfiguration på én enkelt chip.

Zambezi bliver muligvis den første Bulldozer-baserede Fusion-processor, men der kommer også en processor med lavere ydelse til notebooks og stationære computere under navnet Llano i 2011. Llano beskrives som den første APU fra AMD, der kombinerer cpu og gpu på samme chip. Llano er altså en rigtig Fusion-processor, men den er ikke baseret på Bulldozer-arkitekturen, som først bliver introduceret i Zambezi.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere