I det kommende år henter den store internet-forretning Amazon hele 10 procent af sin samlede omsætning kun med Kindle og de tilhørende e-bøger. Det skriver All Things Digital og henviser til beregninger foretaget af Mark S. Mahaney, der er analytiker hos Citigroup Investment Research.
Mahaney forventer at Kindle og e-bøgerne vil skabe en omsætning på 6,1 milliarder dollar hos Amazon. Her er der vel at mærke tale om et forretningsområde, som slet ikke eksisterede for fem år siden.
Amazon vil fortsat ikke fortælle hvor mange Kindle-enheder der er solgt, men Mahaney forventer at der bliver solgt 17,5 millioner enheder i år og yderligere 26 mio. i 2012.
Salget af e-bøger er også steget eksplosivt hos Amazon i de seneste år og der sælges nu flere e-bøger end trykte bøger. Citigroup-analytikeren regner med en vækst på 154 pct. i e-bog-salget i år.
Amazon lancerede sin første Kindle i november 2007. De første modeller kostede 400 dollar. Men siden er priserne faldet støt. I sidste måned kom Kindle Special Offers, hvor man kan spare 25 dollar på prisen og til gengæld skal acceptere, at der bliver vist reklamer på skærmen.
I øjeblikket koster den billigste Kindle 114 dollar, men Citigroup forventer at prisen vil falde under den magiske grænse på 100 dollar. Kindle kan også bestilles fra Danmark.
Firmaet har fået kritik for sit lukkede Kindle-format, men der findes efterhånden læsesoftware til alt fra iOS, Android og Blackberry til Windows og Mac OS.
Der er mange andre e-læsere på markedet – i USA er Nook fra Barnes & Noble nok den mest alvorlige konkurrent – og iPad er også en seriøs rival til Kindle, selvom der her selvfølgelig er tale om en rigtig tavlecomputer.
Der går da også rygter om at Amazon vil udvikle sin egen tavlecomputer, men det er ikke officielt bekræftet.
E-bøger var også temaet på en stor Unesco-konference i Milano i denne uge, hvor forlæggere, forfattere, biblioteksdirektører og forskere skulle diskutere bogens fremtid.
”Bogens fremtid er ikke digital. Med mere end en million nye udgivelser i 2011 er den trykte bog mere levende end nogensinde,” sagde direktøren for Harvard-biblioteket, Robert Barnton og afviste dermed påstande om, at papirbogen snart er en saga blot.
Google havde sendt sin Europa-chef for Google Books, som forudsagde at fremtidens e-bøger skal læses på mobiltelefonen – ikke på læseenheder som Kindle. Google ser selvfølgelig gerne, at det er mobiltelefoner med Android.