TOPNYHED:Nu er leverandøren af Danmarks nye NemKonto til 384 millioner kroner fundet - KMD ryger ud

Wupti.com får 85 millioner fra elkunder

Elselskabet NRGi sender et million-overskud retur til kunderne. Men kunderne modtager beløbet som gavekort til webbutikken Wupti.com, som NRGi er medejer af.

Et overskud fra det østjyske elselskab NRGi bliver nu sendt ind i webbutikken Wupti. Pengene er oparbejdet ved at sælge el til selskabets kunder.

Af et overskud på i alt 220 millioner kroner bliver størsteparten udbetalt på en check til kunderne, mens de sidste 85 millioner kroner kommer som et tilgodehavendebevis til Wuptis netbutik.

Sagen vækker undren i Energitilsynet, hvor kontorchef i Energitilsynet, Jan Hansen nu går i gang med at undersøge NRGi's beslutning om at give kunderne deres penge som tilgodebeviser. Han kan umiddelbart ikke svare på, hvorvidt modellen er lovligt eller ej. Det afhænger af, om overskuddet kommer fra monopolvirksomhed eller fra andre dele af elselskabets aktiviteter. Men som privatperson er Jan Hansen hurtig til at sige, at han ikke kan forstå, hvorfor elkunderne skal handle i en bestemt butik.

»Det her lyder ikke særlig morsomt for forbrugerne,« siger Jan Hansen Energitilsynet.

Selv om det muligvis er lovligt ifølge Elforsyningsloven, er det et åbent spørgsmål, om det kan være en overtrædelse af andre regler under Konkurrencestyrelsen, eller om beslutningen følger de almindelige forbrugerregler.

Ifølge informationschef i NRGi, Per Svendsen er det NRGi's repræsentantskab, der har besluttet at give de 85 millioner som et tilgodebevis til Wupti. Han forklarer, at valget af Wupti skete, fordi det ville være meget vanskeligt at administrere en aftale med flere butikker. Når valget faldt på Wupti, skyldes det både, at NRGi ejer 51 procent af Wupti, og fordi det har været nemmest at få administrationen til at fungere med en butik, man kendte på forhånd.

»Vi har ikke noget imod andre butikker, men skal også have praktikken til at fungere,« siger Per Svendsen.

Wupti er delvis eget af elselskabet, der sidder på 51 procent af aktierne, mens to private investorer sidder på resten. I følge NRGi's 2006-regnskab, brugte Wupti otte millioner kroner i webbutikkens første otte uger i 2006. Dertil er der formentligt brugt omkring 20 millioner kroner på markedsføring. Når NRGis kunder i starten af 2008 får deres tilgodebevis, kan Wupti se frem til at få op til 85 millioner kroner i ekstra omsætning fra elkunderne.

Det mener Poul Thyregod fra konkurrenten Happii.dk er en voldsom stor saltvands indsprøjtning af få. Han vil nu gå ind i sagen, uanset om det er Energitilsynet eller en anden myndighed, der kan reagere overfor NRGi, så kunder kan få alle deres penge udbetalt.

»De 85 millioner kroner er noget af en julegave at få for Wupti, for det er ikke sikkert, at kunderne har lyst at handle i deres butik. Når NRGi gør sådan, er det fordi de prøver at feje et dårligt resultat under gulvtæppet. Jeg vil tage fat i de relevante tilsynsmyndigheder, fordi det er lovpligtigt at give pengene tilbage til kunderne,« siger Poul Thyregod, Happii.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere