Artikel top billede

USA og Sverige diskuterer udlevering af Julian Assange

Wikileaks-stifter modsætter sig udlevering til Sverige, hvor han frygter at blive sendt videre til USA.

Sverige og USA er i "uformelle samtaler", hvor USA undersøger muligheden for at få udleveret Julian Assange, hvis han skulle blive tiltalt for at drive spionage mod verdens supermagt.

Det skriver den britiske avis The Independent på baggrund af anonyme, diplomatisk kilder.

Carl Bildt, den svenske udenrigsminister, siger dog ifølge nyhedsbureauet AFP, at Sverige ikke er i snak med USA om sagen. Han understreger, at de svenske diplomater ikke har magt til at udlevere Julian Assange. Dét er en sag for de svenske domstole, siger han, at afgøre om Wikileaks-stifteren skulle udleveres til USA for at have publiceret de hemmeligt-stemplede dokumenter i Cablegate. Julian Assange er desuden ikke tiltalt i USA, men myndighederne overvejer det, ligesom højrefløjspolitikere som Sarah Palin slår på tromme for det.

I første omgang ville den svenske sag mod Julian Assange også skulle afgøres, før en udlevering til USA ville komme på tale. Den kontroversielle Wikileaks-talsmand og stifter, der frivillligt lod sig anholde i London i går, blev ved et retsmøde varetægtsfængslet i en uge, mens det britiske retssystem afgør, om han skal udleveres til Sverige. Han er af den svenske anklagemyndighed tiltalt for forskellige seksuelle krænkelser. Svenskerne har derfor har krævet ham arresteret med en europæisk arrestordre.

Julian Assanges advokater plæderede for, at han skulle slippes på fri fod mod en million-kaution, som flere fremtædende briter, blandt andet en søster til en politiker og en filminstruktør, havde tilbudt at betale.

En repræsentant fra de svenske myndigheder, Gemma Lindfield, fik dog overtalt dommeren til at holde Wikileaks-talsmanden bag lås og slå foreløbigt. Hendes mest spektakulære begrundelse var, at det var for hans eget bedste.

"Hvilket som helst menneske kunne begå selvtægt mod ham," sagde Gemma Lindfield ved retsmødet i Westminster Magistrates’ Court ifølge The Independent.

Samtidig formoder hun, at Julian Assange ikke igen frivilligt vil lade sig pågribe. Han har mange venner, der vil donere penge til hans eventuelle flugt, sagde hun.

Imens har Schweiz angiveligt indfrosset tusindvis af kroner, som skulle være i Julian Assanges varetægt. Visa og Mastercard besluttede samtidig at følge trop bag Paypal og stoppe muligheden for at donere penge til Wikileaks gennem deres betalingstjenester. Som ComON tidligere har fortalt, kan man stadig overdrage penge til Wikileaks gennem en svensk mikro-betalingstjeneste, Flattr - eller benytte gammeldags bankoverførsler.

Holdet bag Wikileaks fortæller, at de fortsætter publiceringen af de 400.000 dokumenter fra USA diplomati trods stifterens fængsling.

Julian Assange mener, at de svenske anklager - der kommer fra to svenske kvinder - er et led i et komplot mod ham. Den påstand afviser den svenske anklager, Marianne Ny, som ifølge det svenske medie SvD.se ikke har fundet tegn på, at det skulle være tilfældet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere