Undervisningsministeriet har brugt over 50 millioner kroner på et digitaliserings-projekt, der skulle gøre det nemmere for virksomheder at administrere efteruddannelse af medarbejderne.
Men selvom systemet har været i luften siden januar sidste år, er det under 20 procent af virksomhederne, der anvender det.
Det skriver Samdata i sit nyhedsbrev, med henvisning til et brev, som Rådet for Voksen og Efteruddannelse (VEU-rådet) har sendt til undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V).
AMU-uddannelserne rummer cirka 4000 kurser, hvoraf mange er lovpligtige. Det gælder for eksempel sikkerhedskurser.
Den digitale løsning med hjemmesiden www.efteruddannelse.dk skulle gøre det nemt og enkelt for virksomhederne at sende medarbejdere på de rigtige kurser og udfylde de nødvendige formalia.
Men nemt er det ikke blevet. 80 procent af virksomhederne undgår stadig 15 måneder efter lanceringen den digitale tilmelding.
”Virksomhederne kan ikke finde rundt i udbuddet af kurser på it-løsningen og af interne notater på erhvervsskolerne kritiseres løsningen for at skabe unødigt bureaukrati. Skolerne skal nu både holde rede på det begrænsede antal digitalt tilmeldte kursister og de mange manuelle tilmeldinger,” hedder det i Samdatas nyhedsbrev.
ComON har talt med bestyrelsesformand i VEU-rådet Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet.
Han fortæller, at der er flere forklaringer på, at kun 20 procent af virksomhederne benytter den digitale tilmelding.
”Dels er det nok for uoverskueligt at benytte, dels er også den faktor, at ikke alle er klar over muligheden. Men en anden af de store faktorer er, at virksomhederne skal benytte digital signatur for anvende systemet, og det fungerer åbentbart ikke så godt,” siger han.
Han oplyser, at digitale signaturer for virksomheder dog tilsyneladende er velfungerende i andre sammenhænge, for eksempel ved indberetninger til Danmarks Statistik.
Anvendelsen af digitale signaturer i virksomhederne er en forudsætning for projektet i undervisningsministeriet, hvor det er døbt ”Digitalisering af administrationen af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelser.”
Det samme var tilfældet med den digitale tinglysning, hvor Domstolsstyrelsen kort efter lanceringen af projektet blev lagt ned af tusinder af fysiske fuldmagter fremsendt pr. fax fra folk, der ikke ønskede at bruge en digital signatur til hushandler på måske mange millioner kroner.
Undervisningsministeriets digitaliseringsproejekt er beskrevet nærmere i www.folketingstidende.dk/RIpdf/samling/20091/aktstykke/Aktstk79/20091_Aktstk79.pdf+efteruddannelse.dk+aktstykke&hl=da&pid=bl&srcid=ADGEESiXJXyaXwUrdhY5dRIjtgGnz-28e1ig-4BXoGF9Oq6qzE-9lkXtgS11L2K1j52XsACO7AtV5vFIc--kxKTnP9FMi1PIHsnyY_9GMGC68Nv_Lx92bGhcD530quEEY3RdFG8xRju1&sig=AHIEtbRCD5VAlE5gWqtTy56IxVXiu_A5kQ" target="_blank">dette aktstykke.