Danmarks måske bedst sikrede bygning.
Sådan betegnes den utilnærmelige lagerbygning, som pengetransportfirmaet Loomis har fået opført i en forstad til Århus.
Bygningen er i den grad spækket med overvågningskameraer, som indendørs og udendørs skal kontrollere, at ingen langfingrede personer får mulighed for at tilegne sig de værdier, Loomis har i sin varetægt.
I alt 140 kameraer indgår i et overvågningssystem leveret af Sony. De udvendige kameraer er analoge, mens de indvendige, som overvåger medarbejderens mindste bevægelser, alle er IP-kameraer.
ComON har spurgt firmaet ABS Alarm & Sikkerhed A/S, der har installeret overvågningssystemet for Loomis, om man ikke kan gennemføre et genialt kup ved at hacke sig ind på ip-kameraerne, og få dem til dem sende et gammelt billede, der viser fred og ingen fare i kontrolrummet, mens røverne i ro mag lister forbi kameralinsen.
Den situation har Jan Højen Sørensen fra sikkerhedsfirmaet også set på film adskillige gange, men det kommer ikke til at ske i Brabrand, bedyrer han.
»Kameraerne er sikret mod hacking, men jeg kan ikke fortælle dig hvordan, for det er en del af sikkerheden at holde metoden skjult,« forklarer han.
At de udvendige kameraer er analoge skyldes netop frygten for, at kriminelle skulle finde på at fuske sig frem til at overtage kontrollen med overvågningen. Kameraerne er forbundet med særligt armerede kabler. Omkring hele bygningen er der rejst et højt hegn med en kraftig skydeport som eneste adgangsvej, hvor kun et enkelt køretøj lukkes ind ad gangen, når driftskontoret i huset og den landsdækkende kontrolcentral har genkendt og godkendt føreren og nummerpladen.
Sikringen af pengetransport-lageret omfatter desuden kameraer med såkaldt intelligent motion detection, der tjekker og sammenholder chauffør og køretøj i portene ind til det underjordiske garageanlæg, hvor der desuden er kameraer, der tjekker at chaufføren er alene i pengetransportbilens kabine. Inde i garageanlægget bakker bilerne til en smal sluse ind til optællingsrummet, der netop kan tage en enkelt af de farvepatron-sikrede transportkufferter ad gangen.
I optællingsrummet optager en række kameraer på kryds for at undgå kriminalitet og for at kunne dokumentere over for kunderne. Inde i optællingsrummet registreres pengesækkene med stregkoder, ligesom man vejer dem på nøjagtige vægte. I loftet er der monteret et væld af kameraer - mindst tre over hver optællingsplads - så man med krydsbilleder kan opdage eventuel kriminalitet samt dokumentere håndteringen over for kunderne.
I alle rum - selv i elevatorerne - er der slagfaste kameraer med armerede kabler, mens der inde i Loomis-bygningen er kortlæsere og overvågningskameraer på begge sider af alle døre for at registrere utilsigtet brug. Alle ansatte og besøgende registreres ved indgangen med fingeraftryk og billedlegitimation.
»Vi projekterede i halvandet år, før vi valgte leverandører. Samtidig valgte vi at udføre sikringen i to trin - den mekaniske for sig og den elektroniske for sig. På den måde er der ikke håndværkere, der kender alle dele af husets sikring. Kameraerne udenfor er analoge, fordi IP-kameraer kunne udgøre en risiko, hvis kriminelle koblede sig på vores interne netværk. Vi benytter 16 billeder/sekund, der er umulige at manipulere,« udtaler den sikkerhedsansvarlige i Loomis ifølge en pressemeddelelse fra Sony - der af sikkerhedshensyn undlader af oplyse navnet på vedkommende.