Tal fra det statslige ventureselskab Vækstfonden viser, at danske ventureinvesteringer faldt fra 2,1 milliarder kroner i 2002 til cirka 1,8 milliarder kroner i 2003. I dag er den samlede mængde af rejst risikovillig kapital tre til fire gange større i de fleste andre EU-lande, skriver Mandag Morgen.
Andre undersøgelser fra Vækstfonden viser, at en virksomhed med investeringer fra risikovillig kapital vokser seks gange hurtigere end en virksomhed uden. Det er specielt udpræget for teknologivirksomheder i opstartsfasen.
Manglen på kapital er medvirkende til at bremse danske teknologivirksomheders vækst, og sammenlignet med Sverige og Norge er der meget få danske hurtigløbere.
»For at skabe de optimale vækstbetingelser er det selvfølgelig nødvendigt med tilstrækkelig finansiering. Teknologivirksomheder er særligt afhængige af risikovillig kapital, fordi de har så lang en udviklingsperiode. Vi vurderer, at der mangler cirka ti milliarder kroner,« siger analytiker Jacob Borup fra Vækstfonden, og understreger, at væksten også afhænger af kompetencen til at opbygge venturekapital-markedet.
Men problemet ligger ikke blot hos investorerne. Iværksættere og virksomheder har for ringe kendskab til mulighederne for risikovillig kapital, og de ved ikke altid, hvor de skal lede efter den.
»Alt for mange spørger bare deres bank, om den vil være med til at finansiere vækst, og det er slet ikke bankens rolle. Vi skal uddanne virksomhederne til at kontakte den risikovillige kapital: venture capital, business angels, private equity, pensionskasser og så videre,« siger Jacob Lyngsø, formand for IT-Brancheforeningen til Mandag Morgen.
Om der bliver tilført mere kapital til de teknologiske virksomheder i fremtiden afhænger af flere faktorer, blandt andet investorernes præferencer og markedets udvikling.
Regeringen etablerede i sidste måned en iværksætterfond på en halv milliarder kroner til små teknologiske virksomheder, men den dækker ikke engang det fald, der har været i løbet af det seneste år.
»Iværksætterfonden er et lille skridt i den rigtige retning. Men det er jo kun en halv milliard. Det er svært at sige hvor stor effekten vil være. Men målet er jo selvfølgelig også, at fonden vil forsøge at rejse yderligere kapital,« siger Jacob Borup fra Vækstfonden.