Bredbåndseventyr på bekostning af lavere elregning

Landets elselskaber er ved at investere godt 20 milliarder kroner i bredbånd. Men for omkring en femtedel kunne de installere fjernaflæste elmålere i alle landets husstande, til gavn for elkunderne og miljøet.

Landets elselskaber vil langt hellere investere milliardbeløb i vidtløftige langsigtede planer om udrulning af bredbånd, end arbejde for energibesparelser til gavn for elkunderne. Således er mere end 20 af landets elselskaber i gang med at bruge godt 20 milliarder kroner over de næste 10 år i udrulning af bredbånd, i håb om at kunne tage konkurrencen op med de eksisterende udbydere.

Derimod har kun to elselskaber planer om at installere fjernaflæste elmålere hos deres kunder. Det på trods af at det kun vil koste en femtedel af den planlagte bredbåndsinvestering at udstyrer samtlige landets husstande med fjernaflæste elmålere.

I Sverige skal alle elkunder modtage en månedlig regning senest i 2009, og det har fået de svenske elselskaber til at sætte turbo på installationen af fjernaflæste målere, da det så ikke længere kan betale sig at sende en mand ud og læse måleren af. Herhjemme er det foreløbig kun Nesa og Sydvestjysk Energi der har planer om fjernaflæste målere til alle deres kunder. Det på trods af at det vil betyde energibesparelser.

»Med fjernaflæste målere kan vi udsende regninger en gang om måneden, mod kun en gang om året i dag. Det vil betyde, at elforbruget bliver mere synligt og gennemskueligt, og det vil få folk til at tænke sig mere om og spare på strømmen,« vurderer Henrik Vigelgaard fra Nesa.

Det nordsjællandske elselskab har planer om at udstyre sine i alt 550.000 kunder med målere, som selv sender en sms med oplysninger om forbruget til Nesa's central. Enheden, som er udviklet af Nesa selv i samarbejde med RTX, koster 1600 kroner, og dermed vil det koste godt 4,3 milliarder kroner at udstyrer alle landes 2,7 millioner husstande med fjernaflæste målere.

Det vil samtidig betyde, at elkunderne rent faktisk ville kunne få glæde af det frie elmarked.

»Med fjernaflæste elmålere kunne den almindelige forbrugere faktisk få en gevinst ud af det liberaliserede elmarked, da det vil gøre dem i stand til at reagere, når elprisen er høj,« forklarer civilingeniør Mikael Togeby fra Elkraft System. Han anslår at man ville kunne spare et helt kraftværk, hvis alle husstande var udstyrede med fjernaflæste elmålere.
»Det ville gøre det meget nemmere at forudse folks behov og planlægge derefter. Privatkunderne udgør halvdelen af elforbuget, men vi har i dag ikke en profil på deres forbrug,« forklarer Mikael Togeby.

Samtidig er det ikke kun aflæsning af el, som de fjernaflæste målere kan tage sig af. På sigt er det tanken at udstyre målerne med Bluetooth og koble tyverialarmer og lignende til.

Hos elselskabernes branchesammenslutning, Dansk Energi, mener man dog ikke det er så lige til.
»Der er nogle fordele ved fjernaflæsning, men det er stadig på et teoretisk stadie. Jeg tror ikke det kan bærer en investering på knap fem milliarder kroner i dag,« siger vicedirektør i Dansk Energi, Vilhelm Mørup-Petersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere