Open source er god forretning

Open source kan sagtens være en guldkalv for firmaer, men aktiekursen ryger kun i vejret, hvis der er en klar forretningmodel bag, foreslår en ny akademisk afhandling.

At satse på open source kan meget vel vise sig at være en god idé, hvis et softwarefirma vil have aktiekursen til at stige. Der skal bare ligge en klar forretningsmodel bag med konkrete måder at tjene penge på, foreslår en ny tysk afhandling.

Den tysker forsker Oliver Alexy har målt, hvordan børserne reagerede på firmaer som SAP, Oracle og Adobes udmeldinger om at gå open source med forskellige produkter.

»Vi har set, at firmaer succesfuldt har brugt open source software som forretning, som for eksempel Linux og Apache webserveren, i et stykke tid nu. Jeg ønskede at finde ud af om flere firmaer kan bruge open source software i forretningsprocessen og hvordan,« fortæller doktor Oliver Alexy fra Der Technischen Universität München.

Rapporten konkluderer i store træk, at markedet både reagerer negativt og positivt på udmeldinger om firmaers beslutninger om at benytte open source.

Det har stor betydning, om firmaer tænker i open source som en forretningsmodel med indtjeningsmuligheder, eller om firmaerne blot bruger open source som et middel til at vippe konkurrenter af pinden. Et firma skal kunne undvære licenskronerne og så i stedet tjene penge på ekstra service, administration og certificering.

Fordelene ved at blotte kildekoden er, at andre frivilligt vil videreudvikle programmerne og dermed kan softwarefirmaer skære i de tunge udviklingsafdelinger. Desuden vil for eksempel sikkerhedshuller lettere blive opdaget.

På den anden side, så kan open source også give firmaer en række ulemper. Måske er der slet ikke nogen programmørere, der er interesserede i at videreudvikle på softwaren. Eller også er der ingen, der fuldt ud forstår mulighederne og derfor udvikler ubrugelige features. Største ulempe er selvfølgelig, at andre firmaer vil gafle forretningskonceptet, hvis den oprindelige udvikler ikke tilfredsstiller forbrugernes behov.

Hvis firmaer skal have børserne til at belønne en beslutning om at gå open source, skal investorerne kunne se en overordnet plan.

»Min konklusion er, at firmaer ikke skal være bange for at bruge open source som udviklingsmetode, bare de gør det ordentligt, hvormed er ment, at de skal sætte klare mål for firmaets open source software beslutning, ved at forberede kildekode og projektgruppe, gennemført brug af communities, etcetera,« fortæller Oliver Alexy.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. marts 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere