Open source er god forretning

Open source kan sagtens være en guldkalv for firmaer, men aktiekursen ryger kun i vejret, hvis der er en klar forretningmodel bag, foreslår en ny akademisk afhandling.

At satse på open source kan meget vel vise sig at være en god idé, hvis et softwarefirma vil have aktiekursen til at stige. Der skal bare ligge en klar forretningsmodel bag med konkrete måder at tjene penge på, foreslår en ny tysk afhandling.

Den tysker forsker Oliver Alexy har målt, hvordan børserne reagerede på firmaer som SAP, Oracle og Adobes udmeldinger om at gå open source med forskellige produkter.

»Vi har set, at firmaer succesfuldt har brugt open source software som forretning, som for eksempel Linux og Apache webserveren, i et stykke tid nu. Jeg ønskede at finde ud af om flere firmaer kan bruge open source software i forretningsprocessen og hvordan,« fortæller doktor Oliver Alexy fra Der Technischen Universität München.

Rapporten konkluderer i store træk, at markedet både reagerer negativt og positivt på udmeldinger om firmaers beslutninger om at benytte open source.

Det har stor betydning, om firmaer tænker i open source som en forretningsmodel med indtjeningsmuligheder, eller om firmaerne blot bruger open source som et middel til at vippe konkurrenter af pinden. Et firma skal kunne undvære licenskronerne og så i stedet tjene penge på ekstra service, administration og certificering.

Fordelene ved at blotte kildekoden er, at andre frivilligt vil videreudvikle programmerne og dermed kan softwarefirmaer skære i de tunge udviklingsafdelinger. Desuden vil for eksempel sikkerhedshuller lettere blive opdaget.

På den anden side, så kan open source også give firmaer en række ulemper. Måske er der slet ikke nogen programmørere, der er interesserede i at videreudvikle på softwaren. Eller også er der ingen, der fuldt ud forstår mulighederne og derfor udvikler ubrugelige features. Største ulempe er selvfølgelig, at andre firmaer vil gafle forretningskonceptet, hvis den oprindelige udvikler ikke tilfredsstiller forbrugernes behov.

Hvis firmaer skal have børserne til at belønne en beslutning om at gå open source, skal investorerne kunne se en overordnet plan.

»Min konklusion er, at firmaer ikke skal være bange for at bruge open source som udviklingsmetode, bare de gør det ordentligt, hvormed er ment, at de skal sætte klare mål for firmaets open source software beslutning, ved at forberede kildekode og projektgruppe, gennemført brug af communities, etcetera,« fortæller Oliver Alexy.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere