Efter en række hårde år med både fyringer og underskud har den danske it-branche nu fået vind i sejlene. Ifølge Børsens årlige undersøgelse af regnskaberne hos de 200 største it- og teleselskaber er der nu gode takter i alle dele af branchen.
»Analysen viser, at det er de sunde traditionelle forretningsmæssige dyder, der nu går igen. Vi ser en modnet it-branche, der er bundlinjedrevet, og hvor der er fokus på styret vækst og kernekompetencer,« siger Søren Strøm, partner i Ernst & Young, der har stået for undersøgelsen.
Undersøgelsen bygger på regnskaber og nøgletal fra 182 selskaber, der tilsammen har oplevet en omsætningsfremgang på 12 milliarder kroner i 2005, så de nu omsætter for i alt 110 milliarder kroner. Væksten i de 10 dygtigste selskaber har i gennemsnit været på 43 procent i det forgangne år.
»Ingen kan kalde it-branchen for hverken ny eller umoden. Vi står efterhånden for 10 procent af det samlede danske BNP, og med en eksport på 40 milliarder kroner årligt er vi en ganske betydelig branche, som der bør være mere fokus på politisk,« siger IT-Branchens formand, Jakob Lyngsø, til Børsen.
Ifølge Søren Strøm fra Ernst & Young skyldes væksten foruden en generel investeringsvillighed i erhvervslivet også en stor efterspørgsel fra den offentlige sektor på grund af blandt andet digitaliseringsprojekter og strukturreformen. Han vurderer, at opsvinget vil gavne alle dele af branchen i de kommende år.
»Det vil både gavne hardwareforhandlerne, leverandørerne, konsulenthusene og dem, der skal drifte systemerne,« siger han.
De 182 selskaber i undersøgelsen tegner sig for omkring halvdelen af den danske it-branches omsætning og halvdelen af branchens ansatte.