Artikel top billede

Disk-dræbende rumsluknings-anlæg

Både Inergen-anlæg og Argonite-anlæg har givet døde diske.

Den seneste uge har ComON beskrevet, hvordan rumslukningsanlæg i serverrum, har ødelagt diske - selv om anlæggene er udviklet og markedsført som ikke-ødelæggende brandsluknings-anlæg, der lader maskiner og hardware stå uberørt, mens de kvæler en eventuel brand.

Anlæggene fylder på kort tid rummet med ikke-giftige gasser - eksempelvis Argonite eller Inergen - der sænker luftens iltindhold så meget, at flammerne straks dør.

Men som ComON har afsløret, er der flere eksempler på, at anlæggene giver skader på serverummets diske - både under nødvendig afprøvning, og i flere mystiske tilfælde, hvor anlæggene tilsyneladende havde aktiveret sig selv ved en fejl.

På Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus måtte it-afdelingen sige farvel til 17 harddiske, da serverrummets Argonite-baserede rumslukningsanlæg ved en fejl gik af. Hos Widex i Nordsjælland mistede man minimum 12 diske, da et Inergen-baseret rumslukningsanlæg skulle prøvetestes for første gang.

I branchen fortælles om flere andre tilfælde af diskdød, hvor rumslukningsanlæggene er den hovedmistænkte. Sikringsbranchen og eksperter arbejder nu på at finde ud af, hvad man i fremtiden skal gøre for at forhindre lignende diskdød.

Den mest sandsynlige årsag til, at rumslukningsanlæg ødelægger harddiske, er det høje lydtryk på op til 130 db og vibrationerne fra dyserne, når de åbner for gasen, der under højt tryk på op til 300 bar fylder rummet med iltfortrængende gas.

Der er altså ikke noget, der tyder på, at det er selve indholdet i gasflaskerne, der er synderen. Men hvad er der i flaskerne?

Gasblandinger
De mest udbredte mærker på området er Argonite og Inergen, der begge er registrerede varemærker.

Inergen indeholder 52 procent nitrogen, 40 procent af ædelgassen argon og otte procent kuldioxyd. Det produceres af amerikanske Ansul Corporation.

Argonite derimod indeholder 50 procent argon og 50 procent nitrogen (kvælstof). Argonite er et registreret varemærke af Ginge-Kerr, et oprindeligt dansk firma.

Da alle gasserne er en del af jordens atmosfære, bliver de betegnet som harmløse overfor mennesker. De har heller ikke nogen negativ påvirkning på miljøet. Blandingerne bringer koncentrationen af ilt ned på et niveau, hvor en brand ikke kan udvikle sig, men hvor mennesker stadig kan trække vejret.

Der findes også vandbasere og kemikaliebaserede slukningsanlæg, men gas-baserede anlæg betragtes stadig som de mest effektive, de mest miljøvenlige og som dem, der laver mindst mulig skade på den hardware, som anlægget er sat i verden for at beskytte.

Men beskyttelsen er altså alligevel ikke helt ufarlig for serverrummets diske. Og den konstatering rejser så igen nye spørgsmål om, hvor et eventuelt ansvar kan placeres.

Hvorvidt harddiske fra diskproducenternes side burde være bedre beskyttet mod den slags påvirkninger, som et rumslukningsanlæg giver, eller om producenterne af anlæg burde gøre kunderne opmærksomme på riskoen, er blandt de spørgsmål, som venter på at blive afklaret.

Redaktionen vil fortsat gerne høre om brugernes erfaringer og kommentarer til risikoen for diskdrab som følge af iltfortrængende rumslukningsanlæg.

Funktionen "Tip redaktionen" er aktiv og findes her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere