Hackerangreb lammer handel med CO2-kvoter på tredje uge

Kvote-registre i flere EU lande har skærpet sikkerheden, efter tyverier af CO2-kvoter for næsten 300 millioner kroner.

EU-Kommissionen suspenderede i forrige uge al handel med CO2-kvoter grundet massive onlinetyverier fra flere landes CO2-kvoteregistre. Tyverierne løber op i en værdi af næsten 300 millioner danske kroner.

EU kommissionen har pålagt kvoteregistrene at aflevere en rapport og gennemgå en sikkerhedstest, før handlen kan genoptages. De første rapporter er ankommet, men vurderingen fra kommissionen lyder, at visse lande vil være flere uger om at fuldende deres rapporter.
I Tjekkiet skulle man i sidste uge til at flytte sit register over på en ny platform med styrket sikkerhed. Men myndighederne måtte udskyde projektet, da det blev opdaget, at flere virksomheders konti var tømt for CO2-kvoter. Over 1 million kvoter blev stjålet. Værst gik det ud over Blackstone Global Ventures, som har tabt op imod 475.000 kvoter.

Hackerne skulle efter sigende have brugt phishing mails til at snyde firmaer og registre til at udlevere adgangskoder og brugernavne. I november blev Rumænien ramt af et sådan angreb, og siden årsskiftet har yderligere tre cyber-angreb fundet sted. Det værste blev udført forrige uge og ramte lande som Polen, Estland, Grækenland, Østrig og altså Tjekkiet.

Det danske kvoteregister har ikke været udsat for tyveri, men i januar 2010 blev registret forsøgt udsat for phishing men ingen bed på krogen på grund af hurtig indgriben fra det danske register.

”Det er vigtigt at slå fast, at phishing ikke skyldes fejl i kvoteregistret, men manglende sikkerhed ude hos brugerne. Vi er dog i gang med at udvikle et ekstra sikkerhedstrin på vores login-proces, så brugerne via en SMS på mobilen får tilsendt en éngangskode,” sagde registeradministrator Søren Houen fra Energistyrelsen forleden til Ingeniøren.

Hver kvote udstyres med et særskilt registreringsnummer, det vides derfor ikke, om tyvene vil være i stand til at videresælge deres tyvekoster på verdens klimabørser.

EU, USA og New Zealand har alle etableret klimabørser. Antallet af udstedte CO2-kvoter er ifølge Ekstra Bladet 675 milliarder. Sidste år blev der handlet for en samlet værdi af 40 milliarder euro eller lige godt 320 milliarder danske kroner på klimabørser rundt om i verden.
CO2-kvote ordningen kort fortalt:
En virksomhed omfattet af ordning skal oprette en konto i CO2-registret, som er oprettet i hvert land. For hvert ton CO2 en virksomhed slipper ud i atmosfæren, skal virksomheden have en tilsvarende CO2-kvote. Overstiges kvote antallet, skal virksomheden købe kvoter på den internationale klimabørs for at udligne forskellen. Kvoter tildeles efter virksomhedens historiske CO2-udslip i perioden 1998-2004.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere