Elselskaber kommer til kort i bredbånds-krig

Elselskaberne får kamp til stregen, når de i de kommende år vil bide skeer med aktørerne på telemarkedet i kampen om at levere bredbånd. Det vurderer teleanalytiker John Strand, der ikke mener, at el-selskaberne har den fjerneste forstand på at drive teleselskab.

Landets regionale elselskaber kappes i disse år om at overgå hinanden i lanceringen af storstillede milliard-projekter, der skal give kunderne hurtige bredbåndsforbindelser og IP-telefoni. Men i virkeligheden er elselskabernes ambitioner fuldstændig urealistiske. Det mener teleanalytiker John Strand fra Strand Consult.

»De her mennesker (elselskaberne, red.) aner intet om telebranchen. De tror at man kan få kunder, bare fordi man har et kabel. Men sådan fungerer det ikke i telebranchen,« siger John Strand.

Et af de steder i landet hvor elselskaberne pusler med bredbåndsplaner er i Midt- og Vestjylland. Her er 11 lokale elselskaber gået sammen om at danne selskabet MidtVest Bredbånd, der over de næste syv år vil bruge to milliarder kroner på at udbrede bredbånd på op til 10 Mbit/s til vestjyderne. Bestyrelsesformand i MidtVest Bredbånd, Per Søndergaard, erkender at de reelt ikke ved noget om at drive teleselskab.
»John Strand har ret i at vi som udgangspunkt ikke har forstand på telebranchen, men det vil vi ansætte personer med fagkundskaberne i orden til at tage sig af,« siger Per Søndergaard, der udover at være bestyrelsesformand for MidtVest Bredbånd også er direktør for Grindsted El og Varmeværk. MidtVest Bredbånd er netop nu i gang med at ansætte en direktør til selskabet.

Den danske telebranche er præget af ekstrem hård konkurrence. Således faldt prisen på et minuts taletid via mobilnettet med over 50 procent sidste år. I sådan et marked kommer elselskaberne hurtigt til kort, mener teleanalytiker John Strand.

»Elselskaberne sælger verdens mest kedelige varer. Det har de haft monopol på. Det vil sige at de intet kender til markedsføring og salg. De har reelt blot leveret en varer. Nu vil de så gå ind i en ekstrem konkurrencepræget branche, hvor der reelt kun er et selskab, der tjener penge og det er TDC,« siger John Strand og peger på at Telia og Orange har tabt henholdsvis 7 og 5 milliarder kroner på det danske marked.

»Hvis de har tilstrækkeligt dybe lommer, så kan det godt være nogle enkelte af elselskaberne kan få en god forretning ud af det. Men i bund og grund er det her kun en våd drøm hos elselskaberne, fordi de har tjent en masse penge på deres el-monopoler, som de ikke ved hvad de skal bruge til nu,« fastslår John Strand.

Per Søndergaard afviser, at det bliver el-kunderne, der kommer til at betale for elselskabernes bredbåndseventyr.
»Vi går ikke i gang, hvis ikke vi tror pengene kommer hjem igen. Selskabet skal kunne klare sig selv og tjene penge, men det er klart at der bliver tale om en mellemregning, hvor elselskaberne bag projektet skyder penge ind, indtil MidtVest Bredbånd har fået opbygget nettet og begynder at tjene penge,« siger Per Søndergaard.

John Strand påpeger desuden, at TDC næste år forventer at dække 85 procent af landet med bredbånd. Til sammenligning opererer elselskaberne med tidshorisonter på op til 10 år, før deres bredbåndsnet er på plads. Hos MidtVest Bredbånd regner man som nævnt med at bruge syv år på etableringen. Dermed er det efter John Strands opfattelse begrænset hvor interessant elselskabernes produkt er, når de er parate til at levere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere