Femtebedste i verden ikke god nok til statsanerkendelse

Truemax Academy i Vanløse er blevet kaldt den femtebedste 3D-skole i verden, men anerkendelse fra Undervisningsministeriet og medfølgende SU kan skolen ikke få.

Undervisningsministeriet har gentagende gange afvist ansøgninger fra 3D-skolen Truemax Academy i Vanløse, når de har søgt om statsgodkendelse. Seneste forsøg var i foråret 2007, hvor Bertel Haarder 31. maj afviste med henvisning til, at der allerede er lignende uddannelser i Danmark.

Det argument stiller 18-årige Thomas Bo Damkjær sig dog uforstående overfor. Han er elev på Truemax, hvor han selv må finansiere sin uddannelse, som han vurderer koster ham over 12.000 kroner om måneden.

Han har sammen med sin mor overvejet alternativer til Truemax, som animationsskolen Animation Workshop i Viborg.

»Den ligger langt væk, og så er det en animationsskole. Det er ikke en 3D digital artist uddannelse. Så det er noget andet, man lærer der. Jeg interesserer mig for modellering, som er et helt andet fag,« forklarer han.

»Vi har undersøgt både den tekniske skole i Roskilde og 3D College, men enten havde jeg allerede lært det, eller også ville jeg i Roskilde kun få to uger på to eller tre år, hvor jeg kunne lave det, jeg ville. Det, syntes jeg ikke, var nok. Truemax er derimod baseret på det, jeg ville gennem hele forløbet. Vi var lidt tvunget til det. Der er ikke så mange andre valgmuligheder herhjemme,« siger han.

Moayad Fahmi, uddannelsesdirektør ved Truemax, forstår heller ikke henvisningen til, at der skulle være lignende uddannelser andre steder i landet.

»Multimediadesignerne underviser ikke specifikt i 3D. Viborg arbejder også med animation og 3D, men det er mere specifikt på animationsdelen. De har en uddannelse, som hedder karakteranimator, men det er ikke det samme som en 3D digital artist,« siger Moayad Fahmi og beskriver ting som modellering, lys- og farvelæging samt effekter som regn, ild og røg.

Ved Animation Workshop i Viborg forklarer Morten Thorning, at flere af disse ting har været en del af deres uddannelse, men at man fra februar 2008 vil begynde en ny linje, der fokuserer mere på det i erkendelse af et behov.

I branchen stiller man sig dog også uforstående overfor ministeriets afgørelse. Stefan Fjeldmark er kreativ leder ved A Film, der blandt andet er kendt for deres 3D-animationsarbejde på filmen »Terkel i knibe«. De bruger studerende fra Truemax både under og efter uddannelsen.

»Jeg synes helt sikkert, Truemax skal have SU,« siger Stefan Fjeldmark og vurderer, at et nej vil gøre det sværere for A Film, fordi de så er nødt til at rekruttere flere fra udlandet. Det kan der dog også være problemer i, fordi lønniveauet i filmbranchen er væsentligt højere i et land som USA.

»Der er ekstrem mangel på folk. Der er gang i animationsindustrien. Vi er desperate for at finde folk, men vi har ikke mulighed i A Film for at tage talentfulde folk ind, som ikke har en uddannelse,« siger Stefan Fjeldmark.

Han mener dog ikke, at folk er garanteret et job efter deres uddannelse, fordi det foruden de håndværksmæssige evner også kræver kreative færdigheder. Ifølge Moayad Fahmi har de studerende i Vanløse dog ikke megen grund til bekymring.

»Lige nu kommer mellem 90 og 100 procent af vores elever i arbejde lige efter endt uddannelse,« siger han.

Stefan Feldmark mener også, at en statsanerkendelse vil kvalificere de studerende: »Den eneste forudsætning for, om folk kan uddanne sig, bør efter min mening være, at de har kvalifikationerne i orden. Jeg er stor fortaler for optagelseskrav til en uddannelse, da det ville være synd at uddanne en person til noget, han ikke er god til. Man kan ikke forvente, at man kan faget, inden man har lært det, men man kan forvente nogle fundamentale kvalifikationer, inden man begynder. Så er det synd, at det kommer til at indvirke, om folk kommer med en pose penge. En mindre god person med penge kan jo gennemføre en uddannelse selv og måske alligevel finde sig et job. Hvorimod den rigtigt talentfulde, som ikke lige kan hale 100.000 op af lommen, så må ty til at lave et andet job, fordi han ikke kan finansiere sin uddannelse. Det er slet ikke i tråd med den måde, vi normalt ser på uddannelse.«

Ved Truemax er Moayad Fahmi helt enig i den problemstilling:

»Det er selvfølgelig et problem for os. Dem, vi tiltrækker, er jo dem, der har penge. Der er mange unge, som måske er meget talentfulde og dygtige, men som ikke har råd til det.«

En af dem, der brænder for det, er Thomas Bo Damkjær. Han har haft kontakten til Truemax i fire år og været blandt dem, der har ventet på en statsgodkendelse. Til sidst tog han et halvt år ved kassen i Rema 1000 for at samle penge til uddannelsen.

En uddannelse på Truemax er nemlig ikke billig. Interesserede skal igennem et 12 ugers adgangskursus til 31.000 kroner, før de kan begynde. Over et år skal de så igennem tre semestre til 54.800 kroner hver. Desuden er der transportomkostninger, da der ikke gives rabat til de studerende, fordi Truemax ikke er statsanerkendt. Thomas Bo Damkjær vurderer, at det koster ham 1700 kroner alene i transport om måneden, fordi han bor i udkanten af Holbæk. Transporten betyder også, at han må op klokken 6 hver morgen og først kommer hjem klokken 18.

»Min mor har taget et lån og givet mig uddannelsen. Hvis det ikke var for hende, havde der ingen mulighed været for mig for at komme til at gå på uddannelsen overhovedet,« siger Thomas Bo Damkjær.

Selv om Undervisningsministeriet flere gange har afvist at statsgodkende Truemax Academy, så er der et håb om, at uddannelsen alligevel kan få mulighed for SU. Den sag ligger ved SU Styrelsen, men det har ikke været muligt for ComON at få en udtalelse om, hvor sagen står.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere