For meget finanslov og for lidt IT-visioner

Af Per Helle, formand for Dansk Dataforening

Forskningsminister Birte Weiss har netop fremlagt regeringens IT- og telepolitiske redegørelse for Folketinget. Redegørelsen indeholder 37 punkter, der med ministerens ord forholder sig til Danmarks udfordring for at udnytte netværkssamfundets muligheder gennem omstilling på alle områder af det økonomiske og samfundsmæssige liv. Redegørelsen fremhæver, at det handler kort og godt om at gøre Danmark til en førende IT-nation, samtidig med at vi bevarer de bedste værdier i velfærdssamfundet.


Redegørelsen er en opfølgning på rapporten Det Digitale Danmark, november 1999, og på den brede telepolitiske principaftale fra september 1999.


Efter Dansk Dataforenings opfattelse er redegørelsen god og velfunderet, men den gør os ikke til en førende IT-nation, som ministeren ønsker.


Nogle af de vigtigste elementer i redegørelsen kan læses neden for med Dansk Dataforenings kommentarer:


Sikkerhed på nettet

Der skal udformes en krypteringspolitik, der skal sikre borgere og virksomheder fri kryptering uden mulighed for ulovlig aflytning.


Dansk Dataforening går ind for fri kryptering, også kaldet stærk kryptering, der reelt sikrer borgernes rettigheder og skaber tryghed, når der f.eks. handles på nettet. Vi har længe savnet en klar politik på dette område.


Elektronisk signatur

Der skal fremsættes et lovforslag om elektronisk signatur. Se lovudkastet på forskningsministeriets hjemmeside.


Dansk Dataforening er tilfreds med den hurtige opfølgning på EU-ministermødets vedtagelse i sidste uge. Dog havde vi gerne set en gratis digital signatur til alle. Der er ingen tvivl om at handel på nettet kommer først rigtig i gang, når der foreligger en digital signatur.


Virtuelt universitet, learning lab, livslang læring og integration af IT i alle fag

Alle ideer, der vil fremme anvendelse af IT i uddannelsessystemet.


Forskningsministeren har afsat 15 mill. kr. til et virtuelt universitet. Det er godt, vi kommer i gang med universitetsstudier via Internet, men spørgsmålet er om 15. mill. kr. er nok. Rækker det længere end til at gøre Åben Universitet lidt mere målrettet mod fjernundervisning?


Integration af IT i alle fag er en god ting. De pædagogiske krav til lærerne vil blive store, men er ikke uoverkommelige. Det kan dog undre, at der ikke stilles krav om egentlige IT-færdigheder i f.eks. folkeskolen. Hvorfor bliver det ikke foreslået, at elever i 8.-9. klasse skal besidde IT-kompetence på et vist niveau, så det fortsatte skolesystem ved, hvilket IT-kundskabsniveau, de kan arbejde videre udfra? Dansk Dataforening ser gerne, at der bliver indført en form for IT-fag i Folkeskolen.


Personlig Internetadgang til det offentlige og borgernes adgang til egne elektronisk data

Alle danske borgere skal have en personlig Internetadgang til offentlig registrerede oplysninger om sig selv.


Dansk Dataforening tror, at den personlige hjemmeside, hvor der bliver adgang (links) til al offentlig information om én selv vil fremme borgernes brug af Internettet og skabe en større selvbetjening i forhold til offentlige myndigheder. Visionen er at lette borgerens kontakt til det offentlige. Dette kræver imidlertid at alle offentlige institutioner reelt bliver on-line og sikrer tilgængelighed af personlige data, under behørig sikkerhedsforanstaltninger naturligvis.


IT-råd eller IT-vismandsinstitution

Rapporten Det Digitale Danmark anbefaler, at der årligt laves en IT-politisk netværksredegørelse, hvor IT-indsatsen holdes op imod de forskellige IT-initiativer, der sættes i værk inden for forskellige sektorer. Ministerens redegørelse indeholder et årligt IT-politisk tjek.


Dansk Dataforening mener imidlertid, at der må flere boller på suppen. IT er blevet så komplekst og af aller største betydning for det danske samfund, at politikere og andre har brug for et uafhængigt råd, der bl.a. kan benchmarke Danmarks IT-indsats både i forhold til udlandet, men også vores økonomiske og metodemæssige indsats. Vi forestiller os en opbygning som lig med Det Økonomiske Råd. Alle politikere har brug for en uafhængig institution, der på kvalificeret vis kan tage sager op - også på tværs af den til enhver tid siddende regering.


Hjemme-pc ordning for alle offentlig ansatte

Redegørelsen har under overvejelse en pc-ordning til alle offentlig ansatte lærere. Dansk Dataforening er naturligvis glade for, at ministeren overvejer, men desuagtet er handling bydende nødvendigt nu. Selvfølgelig skal lærerne have en pc-ordning, der kan fremme deres anvendelse og kundskaber i det medie, de skal integrere i deres undervisning. Det kan dog undre at ministeren ikke tør tage skridtet fuldt ud og tilbyde en ordning, der dækker alle offentlige ansatte? Hvilken begrundelse ligger bag, at sekretæren på rådhuset skal stilles ringere end skolelæreren?


Bredbånd til alle

Internettet bliver livslinen i netværkssamfundet. Det betyder også, at alle skal have adgang til nettet og de muligheder, det vil bringe i fremtiden. Det kræver at "kabler er tykke", så datatransmission af lyd, billeder, video og lign. kan komme frem til brugeren i en rimelig kvalitet og hastighed.


Redegørelsen henviser til det nylige telepolitiske forlig, der skal øge konkurrencen på teleområdet. Dansk Dataforening mener, at efterspørgslen efter ydelser via Internet vil vokse så voldsomt, at der nødvendigvis må tages nogle politiske tiltag, der sikrer at alle danskere får adgang til bredbånd, også i de mere urentable tyndt befolkede egne af Danmark.


På trods af de mange initiativer, der er nævnt i redegørelsen, og som Dansk Dataforening er meget glade for, så kan vi alligevel ikke lade være med at være en smule skuffet. Vores forventninger havde været større end det foreliggende. Det er ikke denne redegørelse, der virkelig rykker Danmark frem som en af de førende IT-nationer. Det synes vi Danmark fortjener og ikke mindst efter det store arbejde, der er gjort med Det Digitale Danmark rapporten. I sidste nummer af vores medlemsblad, DATAposten, skrev vi at scenen er din, Birte Weiss. Nu må vi konstatere at hun, i rollen som IT-bannerfører, ikke endnu er trådt i karakter.


Af Per Helle
formand for Dansk Dataforening




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Ciklum ApS
    Offshore software- og systemudvikling.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

    Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

    18. september 2024 | Læs mere


    Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

    Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

    25. september 2024 | Læs mere


    NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

    Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

    26. september 2024 | Læs mere