Mulighederne for piratkopiering gennem internettet bliver flere og bedre, og det er ikke muligt at håndhæve et forbud. Derfor er loven om ophavsret ude af trit med virkeligheden. Det mener formand for Piratgruppen, Claus Pedersen.
Udmeldingen kommer efter gårsdagens aktion, hvor AntiPiratGruppen (APG) udsendte erstatningskrav til 156 danskere for kopiering af film og musik.
»I den aktuelle aktion er APG gået efter fildelingstjenester, hvor det er relativt let at finde frem til folk. Men fremtidens fildelingstjenester er mere anonyme. Der findes for eksempel sites, hvor brugerne udveksler film gennem e-mails og mere sikre forbindelser,« siger Claus Pedersen til IT-avisen ComON.
Claus Pedersen fortæller, at APG finder frem til piraterne ved at tage en kopi af et skærmbillede med indholdet på brugerens harddisk og ved gennem computerens IP-nummer at finde frem til den mistænkte. Men Piratgruppen mener ikke, at den slags kan bruges som beviser.
Loven skal laves om
Piraternes talsmand erkender, at sådan som lovgivningen er i dag, så har rettighedshaverne - eksempelvis pladeselskaberne - loven på deres side. Piratkopiering er ulovligt. Men han mener, at loven bør laves om.
»Jeg mener, at ophavsretten er et indgreb i den personlige frihed. Som loven er i dag, kan jeg ikke bruge musikken eller filmen som jeg vil, selv om jeg har betalt for den,« siger Claus Pedersen.
Han kan ikke se, at piratkopiering skader kunstnerne. Tværtimod mener han, at kunstnerne kan bruge internettet til at tjene penge.
»Bandet Nephew udsendte for eksempel en single på nettet først. Jeg så den første gang på en fildelingstjeneste,« fortæller han.
Nephew med frontmand Simon Kvamm - blandt andet kendt fra tv-succesen »Drengene fra Angora« - udsendte i juni deres andet album »USADSB« til rosende anmeldelser. Siden har de gjort live-optagelser af sangene fra albummet tilgængelige via internettet, dog mod betaling.