Kritikere har siden RFID-chippen blev opfundet frygtet, at den kan misbruges til skjult overvågning af mennesker. I Japan har man nu besluttet, at overvåge skolebørn ved brug af chippen.
Det er myndighederne i Osaka, som vurderer, at argumenterne for at bruge RFID-teknologien til overvågning af skolebørn er stærkere end argumenterne imod. Derfor vil en af byens skoler udstyre børnene med chippen.
Chippen aflæses af enheder, som installeres ved skolens indgang samt andre områder ved skolen, hvormed det er muligt at følge børnenes færden.
Det er dog ikke kun Japan, som har det rationelle forhold til brug af RFID-chippen til overvågning af børn. Også i Danmark bruges chippen med samme formål. Lego giver de besøgende mulighed for at anvende chippen til overvågning af børn ved besøg i parken, således at det er nemt at finde børnene, hvis de farer vild i menneskemylderet.
RFID-chips bruges i dag hovedsageligt til logistik og vareregistrering, og anvendes typisk af giganter som Wal-Mart, Albertson og Target.
RFID-chippen skal på sigt erstatte dagens stregkoder, men rummer langt flere muligheder for lagring af information.
Derfor forskes der i mere innovative muligheder for anvendelse af RFID-teknologien, hvilket dog skaber frygt for, at teknologien kan udnyttes af virksomheder, myndigheder og kriminelle til skjult overvågning.
Mange forbrugerorganisationen ser RFID-chippen som en mulig trussel mod forbrugernes privatliv, og kræver klare juridiske retningslinjer for anvendelse af teknologien.
Den demokratiske senator Patrick Leahy ser ligefrem RFID-teknologien som en overvågningsteknik, der ved uautoriseret brug kan sammenlignes med George Orwells 1984-scenarier.