Internet start-up i England

En ung dansker er på vej med et nyt Internet-firma i England.

Hvem drømmer ikke om at blive den næste Bill Gates, Marc Andreessen eller Jerry Yang? Danske Mads Møller på 28 år er en af dem, der ikke kun drømmer, men også arbejder målrettet på at gøre drømmen til virkelighed. Han står bag et nyt Internet-start-up i England, et ungt og energisk firma, der vil helt til tops i den boomende Internet-branche. Drømmen er naturligvis at blive børsnoteret, og dermed blive en af de mange unge Internet-millionærer, der er blevet forgyldt af verdens aktiemarkeder. Men der er stadig lang vej igen, inden unge Mads Møller kan læne sig tilbage på laurbærene.


Det hele startede - som den slags altid skal - med en henslængt bemærkning. I december 1998 begyndte Mads Møller og hans venner så at skrive nogle af deres ideer ned og startede på forretningsplanen. "På det tidspunkt var vi to der samtidig havde fuldtids jobs i et e-commerce firma, så det var svært at få tid til at udvikle projektet. Det var først da vi forlod vores jobs i juni 1999 at der var tid til at koncentrere sig 100%," fortæller Mads Møller.


I dag består firmaet af fire mennesker med baggrund indenfor marketing, teknik og forretning. Et rådgivningsfirma skal hjælpe med finpudsning af forretningsplanen og finansielle udregninger. Men det unge Internet-start-up står stadig overfor sin største forhindring.

"I øjeblikket leder vi efter private investorer der kan sikre os at vi vil kunne "launche" sitet indenfor tre måneder. Vi har allerede sikret os omkring halvdelen af det vi har brug for gennem individuelle investorer, der har set et tidligt potentiale i projektet. Efter de tre måneder vil vi være parate, med en ny revideret foretningsplan, til at finde finansiering gennem en Venture Capital institution. Dette vil give os kapital til at markedsføre sitet," forklarer Mads Møller.


Projektet


Men hvad er det så for et projekt, der skal gøre danskeren og hans venner til succesrige forretningsfolk i den dynamiske Internet-branche? Hvor formuer bliver skabt og tabes hver eneste dag i et globalt "business", hvor dagens vindere bliver skubbet til side for at give plads til morgendagens fremadstormende iværksættere?


Mads Møller løfter lidt af sløret: "Blartly.com er et "freebie/promotion site". Sitet vil på grund af det attraktive indhold tiltrække mange besøg og også være ekstremt nemt at markedsføre. Blartly vil blive markedsført på en hel ny og mere spændende måde end der er set tidligere," siger han. Indtægterne skal selvfølgelig komme ind gennem reklamer.


"Vores koncept er nyt, så der skal jo noget overbevisningskraft til for at få potentielle investorer til at lytte. Det er lidt trist at det nu engang er nemmere at få penge til et projekt, der går ud i direkte konkurrence med eksisterende sites. Men sådanne projekter har jo allerede bevist at de virker, Freeserve var det første firma i England til at tilbyde gratis Internet opkobling, nu er der flere hundrede," fortæller Mads Møller.


Placeringen i England er en klar fordel, mener Mads Møller. "Uden at vide så utrolig meget om investeringssituationen i Danmark, vil jeg nok sige at det er nemmere her i England at finde kapital. Investeringsfirmaer her er i et kæmpe dilemma, de tør ikke lade være med at investere, men samtidig prøver de at holde hovedet koldt. Det Internet-projekt der ligger på firmaets bord kunne jo være den næste Freeserve," siger han.


Investeringsatmosfæren i England er ekstrem, når det gælder Internet. Næsten dagligt skabes en ny Internet-millionær, og gennemsnitsalderen på Internet-entreprenører er blot 28 år. Når succesen er i hus får disse "entrepreNERDS" næsten popstjerne status i pressen. Det siges at 1 ud af 10 Internet-entreprenører forventes at blive millionær i engelske pund, fortæller Mads Møller.


Men han understreger samtidig, at det ikke er en dans på roser. "Der er dagligt succeshistorier i pressen, men desværre afspejler disse ikke helt den barske virkelighed. Der skal sendes mange forretningsplaner ud, laves mange telefonopringninger, rejses til mange møder før den rigtige investering er på plads," siger han.


Investeringsselskaberne hjælper ikke kun med penge, men også med at opbygge firmaets struktur, skabe kontakter og få styr på forretningsplanen.


"Det er meget frustrerende at sidde på stand-by indtil pengene er i hus. Det er jo ingen hemmelighed at jo flere penge der bliver skudt i projektet, jo større er chancen for at det bliver en succes. Internettet skaber mulighed for at købe et marked og det med succes. Jeg er egentlig ikke i tvivl om at vi vil få de rigtige investeringer på plads, men ind imellem føler man sig lidt som en rejsende sælger, der banker på enhver potentiel kundes dør. Det er først nu at det er ved at gå op for investeringsselskaberne i Europa at seks måneder fra de modtager en forretningsplan til investeringen er plads altså er for lang tid når det drejer sig om Nettet," siger Mads Møller.


Amazon


Giganter som Yahoo, Excite og Amazon har allerede sat sig tungt på Internet og opdelt kagen mellem sig - men betyder det, at nye Internet-firmaer skal nøjes med krummerne? Ikke ifølge Mads Møller. "Jeg mener helt klart at succeshistorier som Yahoo, Amazon og Freeserve er med til at give vind i sejlene. Det er meget vigtigt for vores koncept at arbejde sammen med disse store Internet-firmaer. Gennem en tidlig markedsanalyse har vi haft en utrolig god respons til vores projekt fra flere af disse store Internet-firmaer."


Han mener, at der stadig er plads til flere firmaer på Nettet, og peger på den seneste trend med sites der finder nye nichemarkeder, f.eks. helseforretninger på Nettet.


Mads Møller lægger ikke skjul på, at målet på sigt er at komme på børsen."Det er drømmen at blive børsnoteret, forhåbentlig på et marked som Nasdaq. En anden attraktiv mulighed er at sælge firmaet før det har mulighed få at gå på børsen. Der er flere store firmaer der er klar til at købe succesfulde sites."


Alligevel siger han, at mange Internetfirmaers aktier er overvurderede. Men situationen er allerede ved at ændre sig, og mange er nu mere realitiske og konservative med vurderinger af Internet-firmaer end for seks måneder siden. "Jeg mener det er positivt at vurderinger af Internet-firmaer nu er mere realistiske. Disse firmaer er en fantastisk investeringsmulighed på grund af det høje potentiale. Flere har stoppet op for at se om Internet boomet er forbi, jeg mener at det først lige er begyndt her i Europa," siger den unge Internet-iværksætter.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    JN Data A/S
    Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere