Artikel top billede

Skyline tør ikke kalde hurtigere bredbånd for 4G

Telia og TDC vover pelsen. Men Skyline tør ikke kalde deres nye mobil-satsning for 4G og vælger alternativt navn.

LTE er ikke 4G. Alligevel har TDC og Telia valgt at kalde deres nye LTE-net for 4G.

Så modige er det randrusianske teleselskab Skyline ikke. De forsigtige telefolk, der hører under elselskabet ELRO, har valgt at kalde deres kommende WiMAX-supertilbud med op til 30 Mbit/s download for 4S, som er en forkortelse af 4 Skyline.

"Vi betragter det som et 4G-produkt, men vi syntes ikke, at vi kunne leve med, at vi skulle trække hele vores markedsføring tilbage, hvis der blev truffet en beslutning om, at det ikke måtte kaldes 4G," siger Ken Sloth Rasmussen, markedschef hos Skyline.

Samme risiko turde Telia godt tage. De har allerede massivt markedsført deres tilbud som LTE. Også TDC, som åbner deres LTE-net for kunderne i begyndelsen af denne måned, har fortalt, at de også agter at kalde deres LTE-tilbud for 4G.

 

Næsten 4G

Skylines bruger den mindre udbredte trådløse teknologi WiMAX. En kommende version, kaldet 16m, får lov til at bære mærkatet 4G - altså fjerde generation - af FN-organet ITU. Også den kommende udgave af LTE - der kaldes LTE Advanced - får lov til at smykke sig med titlen.

Ligesom TDC og Telias LTE er Skylines nuværende WiMAX-version, 16e, altså ikke 4G. Det er dog så tæt på, at det helt kan sammenlignes med LTE, mener Skyline.

"Vi havde umiddelbart hellere kaldt det 4G, fordi det måske gør det lettere for forbrugerne at forstå, at det er nyt," siger Skyline-chefen.

Trods det lidt mindre vovede navn forventer han alligevel opmærksomhed fra forbrugerne, selvfølgelig hjulpet på vej af synlige reklamer.

"Vi vurderer, at forbrugerne nok alligevel vil fokusere på hastighed og pris, eftersom navnet i sidste ende ikke spiller nogen forskel for forbrugeren," siger Ken Sloth Rasmussen.

 

Venter på Forbrugerombudsmanden

FN's teleorgan, ITU, gav den 6. december i en pressemeddelelse lov til at kalde både WiMAX, LTE og andre præ-4G-teknologier for 4G, efter en del teleselskaber verden over allerede var begyndt at give LTE den falske betegnelse. ITU's betingelse er dog, at teknologien byder på afgørende forbedringer i ydelsen.

Skyline tog beslutningen om ikke at kalde deres WiMAX-tilbud for 4G, men S4, på omtrent samme tid i begyndelsen af december. Det skyldtes blandt andet, at den norske Forbrugerombudsmand havde sagt, at LTE ikke er 4G. Derfor frygtede Skyline, at den danske Forbrugerombudsmand kunne finde på at kalde 4G-mærkatet for vildledende markedsføring og forbyde brugen af navnet.

TDC havde tilsyneladende samme frygt og spurgte derfor sidst i november, om Forbrugerombudsmanden havde bemærkninger. Lige nu venter telegiganten på et svar. Hvis Forbrugerombudsmanden giver grønt lys, vil også Skyline overveje at kalde deres produkt for 4G.

"Det vil spille ind i vores overvejelser," siger Ken Sloth Rasmussen.

Han kritiserer ikke konkurrenternes vovemod. Det må de selv om.

"At Telia og TDC er begyndt at kalde det for 4G, før Forbrugerombudsmanden har taget en beslutning, må stå for deres egen regning," siger markedschefen.

 

Blot 1 Mbit/s upload

Skylines S4 bliver lanceret inden for den næste tid, når Randers-selskabet har sat de sidste master op på Sjælland op, så de kan kalde sig landsdækkende. Når der ikke er WiMAX-dækning vil usb-donglen hoppe over på Telenors 2G- og 3G-net. Skyline vil tilbyde tre forskellige hastigheder, hvor download op til 30 Mbit/s er maksimum. Det er fraregnet overhead.

Svartiden vil som oftest - afhængigt af de lokale sendeforhold - ligge på omkring 20 til 30 millisekunder.

Alle tilbuddene vil fra starten være på 1 Mbit/s upload. Nettet kan yde højere upload, hævder Ken Sloth Rasmussen, men Skyline forventer ikke, at privatkunderne, der er primære målgruppe fra starten, vil efterspørge større upload-hastigheder til mobilt bredbånd. Det kan dog ændres senere i takt med efterspørgslen på større upload, siger Ken Sloth Rasmussen.

Erhvervskunder kan dog få større upload-hastigheder end 1 Mbit/s, siger Ken Sloth Rasmussen.

De øvrige udbydere af mobilt bredbånd, kan se frem til en synlig konkurrent om en måned.

"Det bliver ret synligt, kan jeg roligt love. Om det bliver helt på niveau med Onfone, kan jeg ikke sige endnu," siger Ken Sloth Rasmussen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Bliv klogere på de digitale transformationer hos Danmarks største virksomheder

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere