Artikel top billede

Ny mobilmast på størrelse med golfbold kan sidde i lygtepæl

Alcatel-Lucent ændrer mobilnet med bittesmå master. (opdateret)

Lightradio er navnet på en ny teknologi, som den franske netværksproducent Alcatel-Lucent håber vil ændre teleindustrien. I stedet for at placere master spredt ud over byen på tage og skorstene, skal helt små master sidde i eksempelvis lygtepæle eller inde i en bygning og danne små netværksceller med en radius på nogle hundrede meter.

Lightradio-masterne bliver billigere, strømbesparende og nemmere at sætte op, og de kan derfor fikst ruste mobilnetværk til eksplosionen i mobildata. Det håber producenten Alcatel-Lucent i hvert fald.

Teleekspert og civilingeniør Claus Hetting tror på idéen - på langt sigt.

"Det handler om at dele netværket op i mindre stumper og stykker, som så skaber en stor cloud. Det er på et meget tidligt stadie, og lige nu er der ikke nogen af operatørerne, som vil hoppe på det, for de skal jo primært tænke på deres kunder, som ikke efterspørger det af sig selv. Men jeg er ikke i tvivl om, at det er noget, som vi vil se udvikle sig og spille en rolle for fremtiden, fordi det kan bruges til at udbygge netværket billigt," vurderer Claus Hetting, som tidligere har arbejdet for Nokia og nu skriver artikler, blogs og pressemeddelelser om televerdenen.

Den lille Lightradio Cube vejer 300 gram og kan sende med 2G, 3G og 4G i frekvenser fra 400 MHz til 4000 MHz over hundredvis af meter. De små mobilmaster skal forbindes til et netværk, eksempelvis internettet, for at fungere. Boksen skal fungere sammen med en komponent udviklet af Freescale, som udgør processor for den lille basestation. Processoren kan enten sidde ved boksen eller i skyen.

 

Alcatel-Lucent tilbage på banen?

Claus Hetting lovpriser initiativet fra den franske teleproducent, som ellers anses for at have have mistet betydning på markedet. Alcatel-Lucent spiller for eksempel en minimal rolle hos de danske mobilselskaber.

"De har tabt markedsandele til de andre netværksproducenter, eksempelvis til kineserne. Det er godt set af Alcatel-Lucent, rent markedsføringsmæssigt, at de fortæller, at de er i gang med at udvikle fremtidens netværk," siger Claus Hetting.

Det nye koncept, som er udviklet af Alcatel-Lucents udviklingsafdeling Bell Labs, kan kaldes en form for videreudvikling af konceptet med små telesendere, kaldet femtocells, der kan sættes op inde i en bygning til en helt lille skare af mobilbrugere. Det seneste skud på femtocell-stammen kommer fra det Google-støttede firma Ubiquisy, der har lavet en rejse-basestation kaldet attocell. Tanken er blandt andet, at den skal kunne fjerne roamingudgiften for rejsende, men endnu mangler vi at høre om teleselskaber, der har omfavnet attocels.

Alcatel-Lucent oplyser, at de lige nu samarbejder med China Mobile om at teste Lightradio og derudover har fået positive tilbagemeldinger fra andre store netværksejere.

Disclaimer: Claus Hetting har på et tidspunkt haft Alcatel-Lucent som kunde ved at have skrevet en pressemeddelelse for firmaet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere