Piratkopier udskiftes med open source-software

I Vietnam er regeringen begyndt at fjerne piratkopierne fra sine egne computere. I stedet installeres open source software. Dansk firma satser på udvikling af open source-løsninger til det vietnamesiske marked.

Det kan umiddelbart lyde som lidt af en umulig opgave at markedsføre open source-software i Vietnam. I et land, hvor det er næsten umuligt at købe »ægte« software, bortfalder et af de vigtigste argumenter for Linux og OpenOffice - nemlig at programmerne er gratis. For på hvert gadehjørne kan man købe en kopi af Windows og Microsoft Office for nogle få dollar. Så hvorfor bruge open source, kunne man spørge. Men efter Vietnam er blevet optaget som medlem af WTO er der stigende pres på regeringen for at få styr på problemet med den udbredte piratkopiering. Et af de første skridt er at skifte til open source i alle ministerier. I praksis betyder det, at de gamle ulicenserede kopier af f.eks. Microsoft Office udskiftes med OpenOffice - det er stadig gratis software, men denne gang er licenserne i orden.

Og det er faktisk muligt at sælge produkter baseret på open source i Vietnam. To danskere har startet firmaet Red River Interactive i Hanoi, som er specialiseret i udvikling af web-løsninger baseret på open source-produkter. Firmaet har foreløbig 16 ansatte foruden de to stiftere, Steen Jensen og Søren Johansen, som både udvikler til danske og vietnamesiske kunder. Tre ud af fire af selskabets kunder er i Vietnam, men mere end halvdelen af omsætningen kommer fra Danmark.

»Det er et meget dynamisk land med masser af potentiale i forhold til unge mennesker som er uddannet godt. Så er der et fornuftigt prisniveau for at drive virksomhed. Vi kan tillade os at gøre en masse andre ting end det, man kan gøre derhjemme. Vi kan levere en bedre service, og vi kan bruge flere programmeringstimer. Så det er meget sjovere at starte op herude i forhold til at gøre det derhjemme,« siger Søren Johansen, der er en af de to medstiftere af firmaet.

Generelt befinder de vietnamesiske websteder sig stadig på det niveau, hvor de danske hjemmesider var for 10 år siden, mener Søren Johansen. Der er typisk masser af grafik og pynt, men det kniber med en overordnet struktur for indholdet. Dermed bliver det lidt af en udfordring at navigere rundt - og man kan ikke altid regne med, at den e-mail adresse som er angivet på forsiden rent faktisk virker, selv hos store virksomheder. Så der er rigelig med arbejde for Red River, som satser på at lære vietnameserne, hvordan man skal designe velstrukturerede, overskuelige websteder.

Et af firmaets seneste projekter er en e-handelsportal for et møbelfirma, hvor man - ganske som vi kender det fra Danmark - kan shoppe rundt og bestille varer. Men i modsætning til de danske netbutikker er der ingen kortbetaling - der betales kontant ved levering. Og sådan er der mange små og store forskelle, som man skal tage hensyn til.

»Der er en masse udfordringer i forhold til at drive virksomhed i Asien. Hvis man tror man bare kan drive virksomhed som man plejer, så får man tæsk. Man skal lære hvordan tingene ser ud kulturelt. Det er fuldstændig anderledes end det er derhjemme. Det, at skaffe og fastholde de gode medarbejdere, og forstå hvad det er for nogle dynamikker, der motiverer dem. Og så der hele projektflowet hver dag, hvor man skal forstå, hvordan det kommer til at fungere optimalt,« siger Søren Johansen.

I modsætning til de fleste andre dansk-ejede softwarefirmaer i Vietnam har Red River valgt at satse specifikt på open source. Og der er mange fordele ved at vælge et åbent CMS (Content Management System) til sit websted fremfor et lukket, leverandørejet system, mener firmaets direktør.

»Efter min mening er det meget bedre at tage et system som er gratis og så bruge pengene på at tilpasse systemet og producere noget indhold fremfor at bruge en masse penge på et lukket system, som alligevel ikke passer til ens behov,« siger han.

Red River Interactives direktør anbefaler andre danske virksomheder at prøve lykken i Vietnam - men man skal være opmærksom på kulturforskellene, også i forhold til andre lande i regionen.

»Der er mange virksomheder som tror at Asien er Asien. Men altså Kina er meget forskellig fra Vietnam og Thailand er meget forskellig fra Indonesien. Sådan er det jo også i Europa, hvor de enkelte lande er meget forskellige,« siger Søren Johansen.

ComON rapporterer fra den spirende it-industri i Vietnam og besøger en række joint-ventures mellem danske og vietnamesiske selskaber. Artikelserien fra Vietnam produceres med tilskud fra Danidas Oplysningsbevilling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere