Piratkopier udskiftes med open source-software

I Vietnam er regeringen begyndt at fjerne piratkopierne fra sine egne computere. I stedet installeres open source software. Dansk firma satser på udvikling af open source-løsninger til det vietnamesiske marked.

Det kan umiddelbart lyde som lidt af en umulig opgave at markedsføre open source-software i Vietnam. I et land, hvor det er næsten umuligt at købe »ægte« software, bortfalder et af de vigtigste argumenter for Linux og OpenOffice - nemlig at programmerne er gratis. For på hvert gadehjørne kan man købe en kopi af Windows og Microsoft Office for nogle få dollar. Så hvorfor bruge open source, kunne man spørge. Men efter Vietnam er blevet optaget som medlem af WTO er der stigende pres på regeringen for at få styr på problemet med den udbredte piratkopiering. Et af de første skridt er at skifte til open source i alle ministerier. I praksis betyder det, at de gamle ulicenserede kopier af f.eks. Microsoft Office udskiftes med OpenOffice - det er stadig gratis software, men denne gang er licenserne i orden.

Og det er faktisk muligt at sælge produkter baseret på open source i Vietnam. To danskere har startet firmaet Red River Interactive i Hanoi, som er specialiseret i udvikling af web-løsninger baseret på open source-produkter. Firmaet har foreløbig 16 ansatte foruden de to stiftere, Steen Jensen og Søren Johansen, som både udvikler til danske og vietnamesiske kunder. Tre ud af fire af selskabets kunder er i Vietnam, men mere end halvdelen af omsætningen kommer fra Danmark.

»Det er et meget dynamisk land med masser af potentiale i forhold til unge mennesker som er uddannet godt. Så er der et fornuftigt prisniveau for at drive virksomhed. Vi kan tillade os at gøre en masse andre ting end det, man kan gøre derhjemme. Vi kan levere en bedre service, og vi kan bruge flere programmeringstimer. Så det er meget sjovere at starte op herude i forhold til at gøre det derhjemme,« siger Søren Johansen, der er en af de to medstiftere af firmaet.

Generelt befinder de vietnamesiske websteder sig stadig på det niveau, hvor de danske hjemmesider var for 10 år siden, mener Søren Johansen. Der er typisk masser af grafik og pynt, men det kniber med en overordnet struktur for indholdet. Dermed bliver det lidt af en udfordring at navigere rundt - og man kan ikke altid regne med, at den e-mail adresse som er angivet på forsiden rent faktisk virker, selv hos store virksomheder. Så der er rigelig med arbejde for Red River, som satser på at lære vietnameserne, hvordan man skal designe velstrukturerede, overskuelige websteder.

Et af firmaets seneste projekter er en e-handelsportal for et møbelfirma, hvor man - ganske som vi kender det fra Danmark - kan shoppe rundt og bestille varer. Men i modsætning til de danske netbutikker er der ingen kortbetaling - der betales kontant ved levering. Og sådan er der mange små og store forskelle, som man skal tage hensyn til.

»Der er en masse udfordringer i forhold til at drive virksomhed i Asien. Hvis man tror man bare kan drive virksomhed som man plejer, så får man tæsk. Man skal lære hvordan tingene ser ud kulturelt. Det er fuldstændig anderledes end det er derhjemme. Det, at skaffe og fastholde de gode medarbejdere, og forstå hvad det er for nogle dynamikker, der motiverer dem. Og så der hele projektflowet hver dag, hvor man skal forstå, hvordan det kommer til at fungere optimalt,« siger Søren Johansen.

I modsætning til de fleste andre dansk-ejede softwarefirmaer i Vietnam har Red River valgt at satse specifikt på open source. Og der er mange fordele ved at vælge et åbent CMS (Content Management System) til sit websted fremfor et lukket, leverandørejet system, mener firmaets direktør.

»Efter min mening er det meget bedre at tage et system som er gratis og så bruge pengene på at tilpasse systemet og producere noget indhold fremfor at bruge en masse penge på et lukket system, som alligevel ikke passer til ens behov,« siger han.

Red River Interactives direktør anbefaler andre danske virksomheder at prøve lykken i Vietnam - men man skal være opmærksom på kulturforskellene, også i forhold til andre lande i regionen.

»Der er mange virksomheder som tror at Asien er Asien. Men altså Kina er meget forskellig fra Vietnam og Thailand er meget forskellig fra Indonesien. Sådan er det jo også i Europa, hvor de enkelte lande er meget forskellige,« siger Søren Johansen.

ComON rapporterer fra den spirende it-industri i Vietnam og besøger en række joint-ventures mellem danske og vietnamesiske selskaber. Artikelserien fra Vietnam produceres med tilskud fra Danidas Oplysningsbevilling.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Kinaxis Solution Architect

Danske Commodities A/S

Operations and process controller

Netcompany A/S

Linux Operations Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. marts 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere