Pc-branchen kører i tomgang

Intel og AMD har travlt med at udvikle nye superhurtige pc-processorer. Men softwaren kan slet ikke følge med, og det kan kaste branchen ud i sin hidtil største krise.

Det er ikke mere end et par år siden, at chipfirmaerne Intel og AMD aflyste gigahertz-kapløbet. I stedet for at skrue cpu-taktfrekvensen i vejret - hvilket fører til stigende varmeudvikling og strømforbrug - forsøger chipdesignerne i stedet at proppe så mange kerner som muligt ned i samme processor-enhed. Både Intel og AMD sælger i dag processorer med to og fire kerner. Men problemet er, at de fleste programmer ikke kan udnytte de mange kerner.

Og softwareudviklerne kan slet ikke følge med chipfirmaerne, som er midt i springet fra to- til fire-kerne-processorer og allerede næste år er klar med de første otte-kerne-modeller.

Konsekvensen er, at forbrugerne ikke får fuld valuta for pengene. Selvom man investerer i en splinterny computer med fire-kerne-processor kan programmerne kun udnytte en lille del af regnekraften.

»Man kan forestille sig et scenarie, hvor folk holder op med at købe bærbare computere og pc'er fordi vi ikke kan finde en løsning på dette,« siger professor David Patterson fra University of California i Berkeley til Associated Press (AP).

Intel har ligefrem demonstreret en prototype på en 80-kerne-chip, men så længe programmørerne stadig forsøger at lære, hvordan de skal udnytte to kerner optimalt, giver det ikke meget mening at tale om et tocifret antal kerner.

Og spørgsmålet er, om der overhovedet findes programmer, som har brug for så meget regnekraft. For den normale pc-bruger, som arbejder med tekstbehandling, regneark og måske lidt fotoredigering, er det slet ikke nødvendigt at investere i de nye superhurtige processorer. I øjeblikket er det kun spil, der for alvor formår at udnytte hardwaren, og her er det især grafikkortet, der tæller.

»Faktum er, at mange af dagens programmer er begrænset af den menneskelige reaktionstid. Hvis du tager tekstbehandlingen og sørger for, at den kan køre på fire kerner, så vil du som bruger ikke opleve nogen forskel,« siger Phil Hester, teknologichef hos AMD.

Han tilføjer at fler-kerne-processorer kan være en fordel når det gælder meget krævende regneopgaver, ansigtsgenkendelse og søgeprogrammer til store databaser, men det er næppe relevant for den almindelige pc-bruger.

Der kan være mange grunde til at udskifte sin computer. Mange af de nye modeller er mere lydsvage, fylder ikke så meget og bruger mindre strøm end ældre modeller. Men det kan næppe betale sig at opgradere blot for at få en hurtigere computer - for hastighedsgevinsten vil ofte være meget lille, så længe programmerne ikke er optimeret til processorer med flere kerner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere