Skoleelever skal undervises i computer-arbejdsmiljø

Både unge og ældre, der til daglig arbejder ved en computer, kender til ømme arme, skuldre og nakke. Nu har computerproducenten Acer taget initiativ til et pilotprojekt om computer-arbejdsmiljø i en række folkeskoleklasser.


"Computeren er et fantastisk arbejdsredskab," siger produktchef Poul Bisgaard, Acer. "Men hvis man ikke er bevidst om, hvordan man stiller den mest hensigtsmæssigt op, og hvordan man sidder foran computeren, når man bruger den, så kan det belaste enkelte muskelgrupper mere end godt er."


Der er endnu ikke foretaget udtømmende undersøgelser om danske folkeskoleelevers samlede tidsforbrug foran computeren set i forhold til elevernes fysiske gener, men Acer mener, at tendenserne er klare. Poul Bisgaard siger: "Eleverne bruger computeren mere og mere både i skolen og derhjemme, og computeren får dermed en større betydning for deres arbejdsmiljø end tidligere. Derfor mener vi, at det er vigtigt at eleverne allerede i folkeskolen bliver bevidste om deres computer-arbejdsmiljø".


Acer har tilbudt 60 tilfældigt udvalgte folkeskoler i landet at være med i projektet om computer-arbejdsmiljø. "Folkeskolerne har givet os en meget positiv respons på initiativet. Indtil videre har kun ni skoleklasser meldt sig til forløbet, da de fleste skoler, da vi henvendte os, allerede havde planlagt et fuldt undervisningsprogram for resten af skoleåret. Mange af skolerne har givet udtryk for, at de meget gerne vil have tilbuddet igen inden sommerferien, så de kan køre forløbet i næste skoleår," forklarer Poul Bisgaard.


Acer har udarbejdet et sæt undervisnings- og informationsmateriale til skolernes 7.-10. klasser på baggrund af Arbejdstilsynets anvisninger og fysioterapeuters anbefalinger om, hvordan man bedst muligt opstiller sin computer, samt hvordan man bruger den mest hensigtsmæssigt.


Derudover er der oprettet en særlig hjemmeside for folke-skolerne, www.computermiljoe.dk, som indeholder opstillings- og brugerråd om computer-arbejdsmiljø til eleverne. På hjemmesiden ligger der også en quiz, hvor eleverne i de tilmeldte klasser kan teste deres viden om computer-arbejdsmiljø og har mulighed for at vinde en computer til klassen.


Undervisningsministeriet foretog i 1996/97 en omfattende spørgeskemaundersøgelse af gymnasieelever og hf-kursisters sundhedsvaner og livsstil. Undersøgelsen viste, at godt halvdelen af eleverne bruger musen "det meste af tiden", når de anvender en computer. Undersøgelsen viste også, at en tredjedel af eleverne inden for de sidste 14 dage havde haft smerter eller ubehag i skulderen eller nakken, og at en femtedel havde søgt lægehjælp pga. smerter i bl.a. albuer, håndled, nakke og skuldre.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Højer og Lauritzen ApS
    Distributør af pc- og printertilbehør.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere