Det vil tilsyneladende ikke volde brugerne de store problemer, hvis hele den offentlige forvaltning gik fra Microsofts kontorpakke Office og over til at bruge den alternative OpenOffice. Ikke nok med at det offentlige kunne spare licensudgifterne, brugerne ville i det daglige også ganske smertefrit vænne sig til den nye kontorpakke. Det konkluderer den danske cand.mag Jacob Salmon i en brugerundersøgelse af overgangen mellem de to kontorpakker.
Undersøgelsen er oprindeligt Jacob Salmons afsluttende speciale og er med til at danne grundlag for konklusionerne i den rapport som Videnskabsministeriet i sidste uge offentliggjorde om brugen af alternativer til Microsofts Office-pakke i det offentlige.
Jacob Salmon har fulgt to offentlige myndigheders overgang fra Microsoft Office til OpenOffice, og konkluderer at overgangen ikke volder væsentlige problemer. Efter to til tre måneder havde medarbejderne hos Psykiatrien i Århus Amt og Forbrugernes Hus fået OpenOffice så meget ind under huden, at de kunne udfører de samme ting, som de kunne med Microsoft Office.
»(...) på 2-3 måneder kan et helt nyt værktøj - uden at skabe seriøse forringelser i udførelsen af arbejdsgange - reelt erstatte et værktøj, som brugerne har mellem fem og 11 års erfaring med,« skriver Jacob Salmon blandt andet i sin undersøgelse.
Samtidig konkluderer han også at OpenOffice hverken har gjort det nemmere eller sværere at udføre de delopgaver, som også voldte problemer for brugerne i Microsofts Office-pakke.