Klumme: Vækst trods modstrøm

Brian Mertz Pedersen skriver om udviklingen på IT-sikkerhedsmarkedet.

Med en tvivlsom krig hængende over hovedet og en i forvejen afmattet verdensøkonomi synes der uendelig langt mellem fremgangsrige forretningsområder, men der er lysninger i den mørke skov. IT-sikkerhedsmarkedet er stadig i vækst, hvilket understreges af resultaterne indtil nu og udsigterne for de kommende år. En ny rapport fra Gartner giver et mere behersket, men stadig positivt billede af fremtiden.

De massive investeringer, som IT-branchen oplevede i perioden fra 1998 til 2000, kom ubetinget alle software og IT-servicevirksomheder til gode, men efter IT-boblen brast, røg luften hurtigt ud af markedet, og resten er sørgelig historie. IT-sikkerhedsmarkedet kom dog rigtig godt igennem både 2000 og 2001 med høje tocifrede vækstrater, og markedet blev dengang beskrevet som resistent over for den nedgang, som alle andre oplevede. Indtil 2002 synes købelysten således upåvirket, men i dag må det nok medgives at den generelle økonomiske situation også har afsmittende effekt på IT-sikkerhedsmarkedet. Det er dog ingenlunde tale om krise og væksten er stadig markant.

Den fortsatte fremgang skyldes, at den voldsomme udrulning af IT-løsninger i de forgangne år skete uden den fornødne fokus på sikkerhed. Godt hjulpet af pressens omtale af sikkerhedsbrist og virusudbrud er forbrugere og erhvervsliv blevet opmærksomme på risici ved utilstrækkelig sikkerhed. I dag er IT-sikkerhed efterhånden blevet en væsentlig del af varens kvalitet, og mange virksomheder har indset den bydende nødvendighed af at prioritere ressourcer til området.

Udsigterne for de kommende år er derfor også stadig lyse. Gartner spår i en rapport om det europæiske sikkerhedsmarked en årligt vækst på over 10% indtil 2006. Trods rapportens lovende ord for branchen er den dog udtryk for en vis nedjustering i forhold til tidligere forventninger. I en tilsvarende rapport fra juni 2001 forventedes en "fænomenal" vækst med årlige vækstrater på over 20%. Blandt andet blev det engelske marked dengang spået en årlig vækst på 23 % fra 1999- 2005 og den er nu justeret til 8,8% for markedet i bred forstand. I Danmark forventes en vækst over dette niveau.

Rapporten viser endvidere at salget af antivirus-software er steget med over 30% årligt siden 1999, mens penetreringstests tegner sig for imponerende vækst i årene 2000 og 2001 på hhv. 86% og 39%. Også PKI-løsninger og krypteringsprodukter har og vil fortsat tegne sig for stor fremgang. Uanset generel økonomisk afmatning præsterer IT-sikkerhedsmarkedet altså særdeles pæne fremskridt.

De ledende faktorer for den fortsatte vækst fremover er primært, at bevidstheden om sikkerheden er steget markant gennem 2002 - også selvom der stadig er et stykke vej til målet. Der er derfor mange ting, der stadig kan forbedres. I mange virksomheder har sikkerheden for eksempel endnu ikke arbejdet sig op på direktions- og bestyrelsesbordet, hvor den hører hjemme, men forbliver et anliggende for den IT-ansvarlige. Samtidig er det meget ressourcekrævende at være på forkant med alle de komplekse trusler, og virksomheder bør derfor kraftigt overveje deres fremtidige strategi for sikkerhed.

Brian Mertz Pedersen er koncerndirektør i sikkerhedshuset EuroTrust A/S.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere