Europæisk frygt for Google/DoubleClick

Sammenslutningen af europæiske forbrugerorganisationer (BEUC) frygter, at Googles køb af DoubleClick truer europæiske forbrugeres privatliv.

BEUC, der blandt andet har det danske Forbrugerrådet som medlem, advarer lovgivere i EU om, at Googles erhvervelse af online reklameselskabet DoubleClick kan skade privatlivet i EU og begrænse forbrugernes valg af indhold på nettet.

Ifølge BEUC's juridiske rådgiver, Cornelia Kutterer, har BEUC bedt EU Kommissionen og andre europæiske myndigheder om at undersøge sagen, selv om Google og Double-Click endnu ikke har bedt om godkendelse i EU.

»De har databaser, der supplerer hinanden med private data. Hvis disse føres sammen kan det føre til en overtrædelse af brugerens private rettigheder,« sagde Kutterer til Associated Press.

I et brev til myndighederne beskriver BEUC, hvordan den kombination kan udnytte informationer om brugerne.

»Aldrig tidligere har et enkelt selskab haft markedsmæssig og teknologisk magt til at indsamle og udnytte så meget information om, hvad en bruger foretager sig på internettet,« hedder det i brevet.

EU ser i forvejen på, hvor længe Google lagrer søgehistorien på deres brugere. Det amerikanske forbrugerbeskyttelsesorgan, Federal Trade Commission, besluttede for et par uger siden at undersøge blandt andet Googles køb af Double-Click, fordi man frygtede, at netop denne sammenlægning ville give selskabet adgang til en hidtil uset mængde data om forbrugernes søgninger og vaner online.

Google benytter cookies og bruger-logs til at indsamle informationer om brugerne. Ifølge Google er disse data nødvendige for bedre at forstå brugerne, så man kan give dem mere relevante søgeresultater og reklamer.

Google har ikke kommenteret BEUC's bekymringer, men har før udtalt, at købet af DoubleClick ikke udgør nogen trussel for konkurrencen.

BEUC mener ikke, at folk, der givet detaljerede oplysninger til DoubleClick, har kunnet forestille sig, at disse kunne blive videregivet til Google. Desuden frygter man, at Google og DoubleClick kunne monopolisere al annoncering på nettet. Når det lægges sammen med Googles dominans på video-området gennem YouTube, tegner det ifølge BEUC et billede af et internet, der er helt domineret af Google.

»Forbrugere ville ikke have nogen reel mulighed for at vælge en anden service, end den Google tilbyder, eller blot at undgå at dele personlige data med Google,« skriver BEUC og vurderer, at det kan få negative konsekvenser for, hvor mangfoldigt et udvalg, der vil være tilgængeligt online, fordi et website så vil være nødsaget til at være en del af Googles netværk for at være kommercielt rentabelt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere