Hjerne-forsker advarer mod mobil-snak

Australsk forsker hævder, at mobiltelefoner giver kræft. Men resultatet fra hans forskning stemmer ikke overens med den forskning, som er kendt i Danmark.

Er det lige så farligt at bruge mobiltelefonen, som det er at ryge?

Det hævder den australske kræftforsker dr. Vini Khurana. I flere medier har den australske forsker påstået, at det inden for 10 år med stor sandsynlighed kan bevises videnskabeligt, at kræft og mobilsnak hænger sammen.

Khurana har gennemgået over 100 forskellige undersøgelser og konkluderer, at de til sammen indikerer en sammenhæng mellem mobilsnak og visse hjernesvulster.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kræftens Bekæmpelse til undersøgelsen. Men organisationen oplyser, at Vini Khurana kun optræder som forfatter til én artikel i organisationens store litteratursamling.

Sundhedsstyrelsens Lis Keiding, der er afdelingslæge i Center for Forebyggelse, vil se nærmere på undersøgelsen, før hun tager stilling til konklusionen. I mellemtiden henviser hun til andre publikationer på styrelsens hjemmeside. Og de seneste undersøgelse peger i en anden retning end Khuranas resultater.

En undersøgelse fra Israel, der blev offentliggjort i december sidste år, kan ikke påpege øget risiko for svulstsygdomme vedanvendelse af mobiltelefon.

En undersøgelse fra begyndelsen af 2007 i Norden kunne heller ikke påvise en sammenhæng mellem hjernetumor (gliom) og det at tale i mobiltelefon i lang tid.

Kræftens Bekæmpelses egen undersøgelse fra december 2006 involverede 420.000 danskere med mobilabonnement, og her kunne der heller ikke trækkes en tydelig streg mellem kræft og mobilbrug.

»...i det store hele er studierne gode nyheder for mobilbrugere, da vores undersøgelser i det mindste taler imod, at man ligefrem skulle have en øget risiko for hjernetumorer, efter mange års brug af mobiltelefon,« siger Joachim Schüz, der stod i spidsen for kræftundersøgelsen.

Den australske brancheforening har også kaldt den aktuelle undersøgelse for unuanceret, og at den kommer frem til modstridende konklusioner i forhold til WHO og 30 andre undersøgelser på området.

Sundhedsstyrelsen anbefaler i øvrigt alligevel alle til at bruge håndfrie headsets ved brug af mobiltelefon.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere