Dansk software skal visualisere gigantisk vindmøllepark

I England raser en heftig debat om anlæggelsen af en vindmøllepark på øen Lewis på De Ydre Hebrider. Et dansk visualiseringsprogram spiller en central rolle i debatten.

Det danskudviklede visualiseringsværktøj Topos bruges til at give politikere og befolkningen i England et nøjagtigt billede af et omdiskuteret vindmølleprojekt på øen Lewis på De Ydre Hebrider. Efter planen skal Lewis Windfarm Project bestå af 181 møller med en højde på 140 meter, og anlægget bliver dermed et af verdens største på land.

Lige nu raser en heftig debat om projektet, der netop er blevet godkendt på lokalpolitisk niveau. Det bliver dog sandsynligvis det skotske parlament, der skal træffe den endelige afgørelse om realiseringen af Lewis Windfarm Project. Og her spiller det danske program fra den lille it-virksomhed 43D en central rolle.

Programmet Topos bruges til at modellere både landskabet og den planlagte konstruktion. I tilfældet Lewis drejer det sig om et område på 40 x 50 km.

»Modellens interaktivitet er brugt til at at give publikum mulighed at vurdere, hvordan møllerne og de tilhørende kontrolcentre og el-ledninger spiller ind på omgivelserne. F.eks. har befolkningen på Lewis kunnet se, præcis hvordan møllerne tager sig ud set fra deres hus eller landsby. Og man har kunnet vurdere parkens påvirkning af landskabet set fra en række landemærker i området. Modellen er blevet vist ved en række debatmøder og kan nu ses på Lewis Windfarm Projects kontor i Stornoway,« siger Preben Holst Mogensen fra 43D.

Anlægget har et budget på over 4 mia. kr. og bag byggeprojektet står engelske AMEC, mens Siemens Danmark skal levere vindmøllerne.

»Når projektet vises i bl.a. skotsk STV og BBC er det 43D's visualisering der bruges. Vi er glade for at kunne levere et visualiseringsværktøj, der meget præcist kan demonstrere den kommende vindmøllepark. Dermed har vi været med til at give et nøgternt og reelt grundlag at diskutere projektet på,« siger Preben Holst Mogensen.

43D er udsprunget af forskningsmiljøet på Datalogisk Institut på Aarhus Universitet, og ligger i IT-byen Katrinebjerg. Ejerkredsen omfatter danske og engelske it-forskere og landskabsarkitekter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere