FN's it-topmøde i Tunesien i sidste uge blev overskygget af politiets overgreb mod journalister og dissidenter, der forsøgte at bruge mødet til at sætte fokus på den politiske undertrykkelse i værtslandet. Nu har topmødet fået et politisk efterspil.
Den schweiziske regering i Bern indkaldte torsdag den tunesiske ambassadør til et møde for at udtrykke sin protest over begivenhederne i Tunesien.
I sin åbningstale under topmødet kritiserede den schweiziske forbundspræsident Schmid i usædvanlige skarpe vendinger den politiske undertrykkelse i det nordafrikanske land.
Talen blev transmitteret direkte af det tunesiske stats-tv, men skærmen blev sort midt under talen og de tunesiske seere hørte derfor aldrig kritikken af landets regering. Præsidentens tale blev heller ikke oversat ligesom de andre indlæg på topmødet.
Schweiz er ikke det eneste land, der har rettet en skarp kritik mod Tunesien. Den amerikanske delegation udsendte en erklæring efter mødet, som udtrykker dyb skuffelse over værtslandet.
»Vi er derfor nødsaget til at udtrykke vores skuffelse over, at regeringen i Tunesien ikke har udnyttet denne enestående chance til at demonstrere sin støtte til ytrings- og forsamlings-frihed,« hedder det i erklæringen.
Delegationen fra USA udtrykker forhåbning om, at den betydelige sociale og økonomiske udvikling i Tunesien bliver ledsaget af tilsvarende fremskridt inden for menneske-rettigheder og politiske reformer.
De tunesiske myndigheder forhindrede afholdelsen af et borger-topmøde parallelt med det officielle møde, og flere kritiske websites blev spærret.