Klumme: Innovation og social ansvarlighed - kan det kombineres?

Danske virksomheder skal blive bedre til at se sammenhængen mellem et socialt ansvar og en god forretning, mener iværksætter Jonathan Løw.

I England og USA er de rigtigt langt fremme med det - tanken om at innovation og forretning kan drives med udgangspunkt i et socialt ansvar. Dvs. at man (videre-)udvikler sin virksomhed med det udgangspunkt, at den skal være socialt bevidst og ansvarlig - og endda har det som sin primære drivkraft i visse tilfælde. »Social innovation« hedder det så med et pænt ord, hvis det er kernen i ens forretning. Ellers blot corporate social responsibility for nu at bruge en nem betegnelse

Social innovation foregår også i Danmark, men især vil jeg sætte fokus på den falske modsætning, som nogle gange opstilles i Danmark mellem et socialt ansvar og en fornuftig bundlinje - når nu næsten al udenlandsk forskning og fakta peger på det modsatte. Altså at det kan betale sig at gøre noget godt.

Min hovedpointe er derfor den, at man netop ved at vise ansvar kan skabe overskud i virksomheden. Således behøver det sociale ansvar ikke længere kun være drevet af ønsket om at gøre noget godt i samfundet - for det vil kun vinde gehør i de firmaer, hvor det gennemsyrer hele virksomhedskulturen - og ikke beror på enkeltinvididers holdninger.

Nej, i stedet skal man turde tro på, at kan betale sig for virksomheden at tænke i sociale baner. Og det gælder hvad enten, at den sociale ansvarlighed (CSR) drejer sig om medarbejderforhold, leverandørstyring eller, som vi interesserer os for hos Engodsag.dk, et bredere engagement i omverden via NGO'er.

Jeg vil slutte af med et citat fra David Grayson, der er formand for Storbritanniens Small Business Consortium og har fremført en væsentlig pointe om virksomhedernes berøringsangst i forhold til emnet. Og som samtidig netop understreger, at skal den sociale ansvarlighed for alvor tage fart, så skal virksomhederne kunne se det som både en god sag OG en god forretning. Ellers får vi aldrig alle med på vognen ...

»Der er mange, der siger, at de ikke vil have, at folk skal misforstå deres motiver, for de gør det ikke for profittens skyld. Men det er en naturlig konsekvens. Der er ingen modsætning mellem etiske forretningsmetoder og profit.«

Hos Engodsag.dk mener vi, at danske virksomheder skal blive endnu bedre til at se sammenhængen mellem et socialt ansvar og en god forretning. Derfor arrangerer vi den 14. november en stor konference om emnet. På konferencen kan du bl.a. opleve Christian Stadil, direktør for Hummel, og Steen Hildebrandt, professor ved Handelshøjskolen i Århus, fortælle om deres aktuelle bog om emnet. Interesseret? Så send dit navn og e-mail til liselotte@engodsag.dk - så tilføjer vi dig helt gratis på listen.

Jonathan Løw er medstifter af Engodsag.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere