»Ulven kommer, ulven kommer.« Således gjalder de danske it-sikkerhedsfirmaer til stadighed i gennem medierne og direkte bulletiner ud til de it-ansvarlige i de danske virksomheder.
Seneste eksempel var sidste uges risiko for såkaldt DNS-poisoning. Et problem, som ifølge den danske sikkerhedsekspert Preben Andersen fra den uvildige overvågningsenhed DK-CERT, i virkeligheden var et begrænset problem for ejere af .com-domæner og ikke noget problem hverken i Danmark eller resten af Europa.
Han advarer i den forbindelse om at virksomhederne risikerer at blive tonedøve og derfor ignorerer det når de reelle trusler melder sig.
»Hvis sikkerhedsbranchen bliver ved med konstant at råbe "Ulven kommer", så tror folk at det blot er endnu en falsk ulv, når den rigtige ulv i form af en alvorlig trussel mod virksomhedernes it-sikkerhed rent faktisk kommer,« påpeger Preben Andersen i denne uges udgave af IT-avisen ComON, der udkommer i dag.
Hos et af de sikkerhedsfirmaer, der ofte går ud med advarsler om nye sikkerhedstrusler mener man dog at branchen har oppet sig.
»Tidligere var det mere berettiget, men det er klart, at det stadig kan blive bedre,« siger direktør Viggo Janum fra Protego, og peger på, at der ganske enkelt ikke er grund til at råbe så højt længere.
»Virksomhederne er blevet mere opmærksomme på at sikre deres systemer,« understreger Viggo Janum.
Det synspunkt bakkes op af Kim Høsse, salgschef i it-sikkerhedsafdelingen hos TDC Erhverv, der mener, at det ikke kun er kunderne, der er blevet bedre.
»Vi er alle sammen - branche, kunder og ikke mindst medier - blevet bedre til at tackle informationen om nye trusler. Virksomhederne har fået tilpasset de oplysninger, som de modtager, så de ved, hvornår de skal lytte efter. De modtager ikke længere alle mulige advarsler, men kun dem der er relevante for systemerne i deres virksomhed,« fremhæver Kim Høsse.
Han mener, at sikkerhedsbranchen har dæmpet ulvehyleriet, fordi de gerne vil have længerevarende kundeforhold.
»Hvis man råber "ulven kommer" for mange gange, så kommer kunderne ikke tilbage,« påpeger Kim Høsse, der mener at der stadig er brodne kar i it-sikkerhedsbranchen.