"Tinglysningsskandalen er hamrende ansvarspådragende for staten"

Ekspert mener, at tinglysningsskandalen må skabe frygt for kommende erstatningssager helt op i toppen af regeringen. "Alle professionelle normer er blevet brudt," siger han.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) bevæger sig ud på tyndere og tyndere is i den digitale tinglysningsskandale. 

I dag afviser han overfor Dagbladet Børsen, at have vildledt Folketingets Retsudvalg, da han i sidste uge påstod, at tinglysningen var blevet testet af brugerne. Han oplyser samtidig, at en egentlig test ikke ville have afsløret de problemer, der fører til, at almindelige danskere mister tusindvis af kroner.
 
Men de udsagn afviser Danmarks førende ekspert inden for test af offentlige it-systemer.
 
"Det ministeren siger, er det rene vås. Det er simpelthen et brud på alle professionelle normer, at tinglysningen ikke blev testet af brugerne inden, systemet blev lanceret. Det står klart, at forløbet er hamrende ansvarspådragende for staten, og derfor må man helt op i toppen af regeringen være meget nervøs for de erstatningskrav, der kommer. Det ministeren kalder en test, er ikke andet end en simpel demoside,” siger lektor i datalogi med speciale i usability test og offentlige it-systemer fra Københavns Universitet Erik Frøkjær til ComON.
 
Formanden for Danske Boligadvokater Henrik Høpner er i gang med at forberede et massesøgsmål mod staten.
 
”Det er meget interessante oplysninger,” siger han.
 
Største offentlige it-skandale
Erik Frøkjær mener, at denne sag er langt alvorligere end de mange tidligere offentlige it-skandaler.
 
”Den store forskel på denne skandale og andre offentlige it-skandaler er, at staten ikke bare kan afskrive et milliardtab denne gang. I det her tilfælde er det helt almindelige mennesker, der bliver ramt på deres pengepung og som skal finansiere statens ufattelige sløseri. Jeg håber meget, der kommer retssager, og jeg skal gerne stille op som sagkyndig. Intet af det vi foreskriver for implementering af store offentlige it-systemer, er blevet fulgt her,” siger Erik Frøkjær.
 
Socialdemokraternes Benny Engelbrecht har kaldt justitsminister Brian Mikkelsen i et nyt samråd i Retsudvalget på baggrund af ComONs dokumentation.
 
"Det som Erik Frøkjær nu siger er klart, tydeligt og meget skræmmende. Digitaliseringen af tinglysningen er uigendriveligt den største it-skandale i Danmark målt i de økonomiske konsekvenser for befolkningen. Og alt tyder på, at man er gået ind i det med helt åbne øjne. Man har nærmere ignoreret rådgivningen end lyttet til den," siger Benny Engelbrecht til ComON.
 
Han vil konfrontere ministeren med Erik Frøkjærs oplysninger.
 
Erik Frøkjær mener, at ministeren enten har givet direkte vildledende oplysninger til Folketingets Retsudvalg eller er omgivet af inkompetente rådgivere.
 
”Når ministeren overfor retsudvalget kalder en simpel demoside med et par tænkte eksempler for en test, så må der enten herske en utilgivelig forstokket uformåenhed hos hans rådgivere, eller også er han klar over, at systemet ikke blev testet, og så er der tale om vildledning,” siger Erik Frøkjær.
 
Han mener, at sagen bringer hele it-professionen i miskredit i befolkningen.
 
”Vi kan ikke være tjent med de her folk, der enten i ukyndighed eller mod bedrevidende, den ene gang efter den anden sætter skattekroner over styr og hele professionen i miskredit,” siger Erik Frøkjær.
 
Det er CSC, der har udviklet systemet. Ifølge kontrakten havde Domstolsstyrelsen ansvar for al test af systemet. Domstolsstyrelsens tekniske konsulentfirma DevoTeam har tidligere oplyst til ComON, at de anbefalede en egentlig brugertest af systemet, men accepterede, at der hverken var tid eller penge til at teste. ComON har i den seneste uge talt med flere eksperter, der alle er alarmerede over, at Domstolsstyrelsen lancerede systemet uden en slutbrugertest. Ejendomsforeningen Danmark vurderer, at skandalen koster ejendomssektoren en milliard kroner om måneden. Danske Boligadvokaters beregninger viser, at almindelige bolighandlende tilsammen mister en halv milliard kroner i ekstrafinansiering.



Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere