Når den såkaldte logningsbekendtgørelse træder i kraft den 15. september skal alle danske udbydere af internet og telefoni med flere end 100 brugere registrere og gemme en række oplysninger om den trafik, der foregår gennem deres net. Det vil medføre engangsudgifter på omkring 200 millioner og 50 millioner kroner i årlige driftsudgifter, som i sidste ende skal betales af telebrugerne.
»Vi finder det absurd. Det har ingen effekt, bliver enormt kostbart og er fyldt med huller, så det aldrig bliver effektivt. Hvis man bruger Hotmail eller en anden e-mailtjeneste på internettet, der ikke ligger i Danmark, bliver det ikke registreret. Det er meget let at undgå at blive registreret,« siger Peter Ussing, formand for it-fagforeningen Prosa, til Jyllands-Posten.
Muligheden for at undgå registreringen bekræftes af Ivan Damgaard, der er professor i datalogi ved Aarhus Universitet med it og kryptering som speciale. Han fortæller at det er nemt at lave en krypteret forbindelse til tjenester som Gmail eller Hotmail.
»Hvis det skal have en effekt, skal den danske stat lave aftaler med Google og Microsoft om at få lov til at se brugernes e-mails, men det er nok ikke sandsynligt,« siger Ivan Damgaard til Jyllands-Posten.
Logningsbekendtgørelsen er en del af terrorpakken, der er vedtaget af regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.