Fremover behøver det ikke længere at være et krav, at man er fysisk til stede ved generalforsamlinger i aktieselskaber. Ifølge Politiken Online har ny lovgivning givet mulighed for, at virksomheder helt eller delvist kan gennemføre deres generalforsamling elektronisk.
Målet med lovgivningen er, at flere aktionærer skal have mulighed for at udøve indflydelse, og i en globaliseret verden har danske selskaber ofte ejere over hele verden.
Ideen falder i god jord hos tre af de største virksomheder på Københavns Fondsbørs - TDC, Topdanmark og Novo Nordisk. De glæder sig over mulighederne, men har dog endnu ikke besluttet at tage skridtet fuldt ud.
TDC's koncernchef, Henning Dyremose, kalder mulighederne spændende, blandt andet fordi TDC ifølge ham ligger inde med den nødvendige teknologi, som for eksempel digitale signatur. Den elektroniske generalforsamling er da også et emne, bestyrelsen i TDC skal diskutere.
»Hvis nogen kunne gøre det, er det os. Men det er i givet fald en ændring, der varer evigt. Generalforsamlingen er ikke noget, man lægger en zigzagkurs omkring,« siger Henning Dyremose til Politiken.
Steffen Heegaard, der er informations- og investorchef i Topdanmark, er med i en lille gruppe under Københavns Fondsbørs, der i øjeblikket arbejder med at finde et fælles udgangspunkt for, hvordan man praktisk skal udmønte de elektroniske mål
»Vi har linet nogle forskellige modeller op fra de helt lavpraktiske, som egentlig blot er en transmission af en generalforsamling via nettet, til de mere interessante, hvor man for eksempel også kan stemme via nettet«, siger han til Politiken.
Umiddelbart lyder det enkelt at sende en e-mail for at stemme, men der er alligevel mange løse ender af teknisk karakter, som skal finde sammen. Da generalforsamlingen er virksomhedens højeste myndighed, må der ikke være tvivl om, hvem der taler, når en stemme bruges.
Endelig er der en mulig hindring i sproget, hvis man vil inddrage udenlandske aktionærer. Bolette Wildt, der er advokat i den juridiske afdeling i Novo Nordisk, siger til politiken, at Novo Nordisk i dag holder generalforsamlingen på dansk, men har intentioner om på et tidspunkt at gå over til engelsk med simultantolkning til dansk. Hun kalder Novo Nordisk meget positiv over for den delvist elektroniske generalforsamling, så snart selskabet føler sig tryg ved, at det kan lade sig gøre rent teknisk.