BREAKING:Region Syddanmark skal betale historisk stor bøde for grove overtrædelser af GDPR

Artikel top billede

Nyt sikkert internet skal beskytte mod cyberterror

En amerikansk general vil bygge et nyt og mere sikkert internet, men det kan blive meget dyrt.

I sidste uge foreslog den nye chef for de amerikanske cybertropper, general Keith B. Alexander, at der bør oprettes et selvstændigt, sikkert netværk – et slags nyt internet – der skal være forbeholdt myndigheder og forsynings-selskaber. Det skal beskytte den kritiske infrastruktur i USA mod cyberangreb ved at afkoble dem fra det normale, sikre internet.

Men er det overhovedet realistisk at bygge et helt nyt, selvstændigt netværk, der skal køre parallelt med det normale internet? ComON har talt med sikkerheds-leverandøren Check Point og her er man skeptisk overfor tanken om at bygge et nyt topbeskyttet internet.

”Etablering af et nyt og mere sikkert næste generations internet vil umiddelbart løse nogle af de sikkerheds- og performancemæssige udfordringer vi kender i dag fra netværks-infrastrukturen – i det mindste for en tid. Ulemperne vil være, at investeringerne vil være usandsynlig store, fordi der kræves etableret en parallel struktur, der samtidig skal sikres mod sammenblanding med eksisterende internet-knudepunkter,” siger Jan Johansen, der er nordisk sikkerhedschef hos Check Point.

Han henviser til at sikkerheden i det nye netværk hen af vejen vil blive udvandet, efterhånden som flere myndigheder og virksomheder får mulighed for at koble sig på. Det er også uklart, hvor grænsen mellem det nye sikre internet og det normale, åbne internet skal trækkes, eller hvordan forbindelsen mellem de to netværk skal håndteres. Myndighederne har jo eksempelvis stadig brug for at sende og modtage e-mails fra det normale internet. Så man kan ikke bare blokere for enhver kommunikation mellem de to netværk.

”Udfordringen er, at kravet til mobilitet og omnipresence fortsat vil være dér, og at en ”sikker” næste generations internet infrastruktur ikke beskytter data, som befinder sig på enheder og medier i mobilitetszonen. En løsning vil så i givet fald kræve en ganske omfattende cloud-struktur – og at al data og processing foregår inden for næste generations internet-perimeteren. Det stiller så igen meget høje krav til identifikation og autorisation for i endnu højere grad at sikre, at tilgang til dataressourcer foregår autoriseret,” siger Jan Johansen til ComON.

For almindelige virksomheder og mindre organisationer vil det under alle omstændigheder have omfattende konsekvenser – enten skal der investeres ganske betragtelige summer i at hægte sig på næste generations internet, eller der skal investeres yderligere i sikkerheds-teknologier for at kunne blive på det ”gamle” internet.

Hos Check Point har man i stedet store forventninger til den kommende udbygning af IPv6-teknologien, som er nødvendig fordi nettet er ved at løbe tør for ledige IP-adresser. Det vil også gøre sikkerheden bedre, blandt andet ved at sørge for, at den enkelte enhed kan få sin egen unikke IP-adresse og ikke skal ”låne” en anden IP-adresse.

”Vi står tæt på introduktionen til udrulning af IPv6 på det klassiske Internet. I den forbindelse skal der alligevel ske en opgradering af de fleste routere og andre komponenter i netværket, idet en del udstyr kun understøtter IPv4. I samme hug kunne der indføres tiltag, som gjorde det nemmere at identificere og inddæmme cyberkriminelle samt begrænse misbrug. Man skal dog forvente, at dette vil kræve et omfattende samarbejde mellem nationale og internationale instanser samt ISP’er og sikkerhedsleverandører;” siger han.

Næstegenerations internet

Der har allerede været adskillige forsøg på etablering af en opdateret version af internettet. Det går helt tilbage til midten af halvfemserne, hvor den amerikanske regering nedsatte en kommission til at arbejde med NGI – Next Generation Internet, dog uden nogen nævneværdig betydning for det kommercielle internet.

Senere hen blev Internet2-projektet etableret som et mere succesfyldt projekt, der lever i bedste velgående – men udelukkende som et eksklusivt højhastighedsnetværk mellem mere end 200 statslige institutioner, universiteter og en håndfuld store virksomheder.

”Der hvor usikkerheden i øjeblikket står – er om, hvorvidt dagens kendte protokoller – IPv4/IPv6 og nettets routningsprotokoller er gode nok til næste generations internet. Der er simpelthen behov for langt mere forskning i skalerbarhed og evne til selvheling for en så central og altfavnende livsnerve som det globale internet,” siger Jan Johansen.

Den amerikanske generals idé om et nyt sikkert internet skal blandt andet beskytte el- og gasforsyningen mod hacker-angreb. Det kunne få katastrofale konsekvenser for et land hvis forsynings-selskaberne blev lammet. I Danmark har man taget den forholdsregel at det er forbudt at tilslutte kritiske driftssystemer hos forsynings-selskaberne til det åbne internet. Men sikkerheden kan aldrig blive 100 pct.

I stedet for at udvikle et nyt helt lukket internet bør ressourcerne muligvis bruges på at få ryddet op på det eksisterende internet.

”Som situationen er i dag, består omkring 90 procent af mailtrafikken stadig af spam. Så man ville kunne frigøre rigtig mange ressourcer hvis dette kunne bringes ned. Verdens største cloud er faktisk et kriminelt botnet, som råder over et ufatteligt stort antal computere, ” siger Jan Johansen.

Han efterlyser muligheden for at sætte bestemte IP-områder i karantæne og dermed altså spærre for kommunikationen fra de mest malware-ramte eller spam-sendende dele af nettet. Det er en funktion, som måske kommer som en overbygning til IPv4 eller IPv6 protokollen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere