Økonomisk optimisme og øget beskæftigelse præger store dele af erhvervs-Danmark i øjeblikket. Men i it-branchen er der grund til bekymring. Her er der gået trægt med at få folk i arbejde, og der er ikke udsigt til bedre tider foreløbigt.
Fra andet til tredje kvartal 2004 steg beskæftigelsen blot med knap 100 personer, og siden tredje kvartal 2001 har beskæftigelsen været dalende i branchen, som nu beskæftiger godt 10.000 færre personer, hvilket svarer til et fald på cirka ti procent. De seneste fem kvartaler har beskæftigelsen dog ligget nogenlunde konstant på omkring 95.000 personer.
Det viser en analyse foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og HK.
»På trods af, at arbejdsgiverne og it-virksomhederne siger, at det går fremad, kan vi ikke af disse tal se, at it-branchen skulle være på vej op igen,« siger politisk-økonomisk sekretær i HK/Privat, Morten Skov om tallene til IT-avisen ComON.
Tværtimod er der udsigt til at ledigheden stiger.
It-branchen deles op i de fire hovedsektorer: It-konsulentvirksomhed, it-engroshandel, telekommunikation og it-industri. Inden for it-industri er beskæftigelsen faldet det seneste kvartal. Den udvikling udlignes af en stigning i de øvrige sektorer.
Men som et led i fusionen mellem de to teleselskaber Telia Mobile og Orange bliver 300 medarbejdere i de to selskaber afskediget i løbet af 2005, og det amerikansk-ejede telekommunikationsselskabet Tellabs fyrede for ganske nylig 100 af firmaets 215 ansatte. Det kan give beskæftigelsen i branchen et hak nedad.
»Med udsigten til masseafskedigelser på teleområdet må vi formode, at det går den forkerte vej med beskæftigelsen i branchen,« siger Morten Skov.
Laden stå til
Morten Skov mener, at det er gået for langsomt med at få gang i beskæftigelsen igen.
»Der er ikke blevet sat ordentligt ind overfor de ledige i branchen. De sidste to-tre år har regeringen ingenting gjort. Det er beskæmmende, at vi har fået et dyk i en branche, hvor vi ellers havde godt fat,« siger Morten Skov.
HK foreslår, at man øger beskæftigelsen ved hjælp af løntilskudsordninger og efteruddannelse. Særligt efteruddannelse og opkvalificering er et effektivt værktøj til at få flere i arbejde, mener
Morten Skov. Der er nemlig rigelig med arbejdskraft til rådighed.
Men det er ikke nok, at regeringen tager affære. Branchen må gribe i egen barm og sørge for at arbejdsstyrken får de kvalifikationer, som virksomhederne efterspørger.
»Branchen efterlyser kvalificeret arbejdskraft, men mulighederne for efteruddannelse er ikke til stede på trods af, at vi har et stort forkromet efteruddannelsessystem. Virksomhederne må også støtte op om at få kvalificeret den arbejdskraft, der er til rådighed,« siger Morten Skov.