Open source mangler fodfæste

Open source har svært ved for alvor at trænge igennem hos danske virksomheder og privatpersoner. Branchefolk er enige om, at open source-løsningerne er blevet mere modne, men økonomi, mangel på kendskab og Danmarks størrelse har indflydelse på udbredelsen.

Open source har endnu ikke slået rødder i danskerne it-bevidsthed - hverken privat eller i virksomhederne. Sådan lyder det fra flere branchefolk.

En netop opdateret analyse fra IDC viser, at Linux-servere har en andel på 21 procent på verdensplan. Ydermere kører 3,4 procent af alle computere på globalt plan med et Linux-styresystem. Alligevel tøver både danske husholdninger og virksomheder med at lukke open source-løsningerne ind i varmen.

Ifølge den seneste opgørelse fra FDIM (Foreningen af Danske Internet Medier) benytter blot 0,2 procent af danskerne Linux som styresystem. Til sammenligning er der 75 procent, der benytter Windows XP, og knap hver femte bruger Vista.

»Danmark er nok det, man kan kalde et Microsoft-land. Vi er generelt hurtige til at tage teknologi til os, men ikke med hensyn til Linux. Jeg tror, at det bliver sværere at vokse på klientsiden i Danmark set i forhold til andre lande,« siger Anders Elbak, research manager hos IDC.

Open source-operativsystemerne er adskillige gange blevet kritiseret for at halte efter på brugervenligheden. Det mener Open Source Leverandørernes Morten Kjærsgaard ikke er berettiget.

»Jeg mener faktisk, at open source-desktops er lige så brugervenlige og lækre som de desktops, folk kender. Til gengæld er det et problem, at vores børn ikke kan spille tidens populære spil i disse systemer. Det er den væsentligste barriere for den private computerbruger,« siger Morten Kjærsgaard.

Han mener til gengæld, at det er andre aspekter, der spiller ind, når det drejer sig om landets virksomheder og offentlige institutioner.

»I mange tilfælde er problemet, at it-cheferne holder sig til det, de kender. Måske fordi de ikke har den nødvendige kendskab til alternativerne,« siger Morten Kjærsgaard.

IBM er en af de spillere, der satser på at sælge open source-løsninger til det danske erhvervsliv.

»Vi har været lidt langsommere med hensyn til at anvende open source i den offentlige sektor såvel som i det danske erhvervsliv. Men jeg mener, at open source-løsningerne er blevet mere modne. Med for eksempel Linux-servere, Linux-desktops og Open Office er det blevet integrerbart,« siger Kim Østrup, vicedirektør i IBM Danmark, der i øvrigt forudser en øget konkurrence på området.

Hos det Microsoft-orienterede konsulenthus Ementor fylder open source naturligt nok meget lidt.

»Det er den samlede pakke, der tæller, og så er det ligemeget, om styresystemet er gratis. I open source-diskussionen fokuserer man på en meget lille del af porteføljen på kostsiden,« siger Niels Henrik Sodemann, der er direktør for Ementor.

Han understreger, at Ementor benytter sig af de produkter, der giver kunden den billigste løsning - og det er i mange tilfælde baseret på Microsoft-teknologi.

»Vi bruger det, der giver mening for os - og det er både open source og Microsoft. Vi laver dog mange løsninger, der integrerer med Office. Det er billigere for os, fordi Microsoft vedligeholder Office, og der er nogen, vi kan ringe til, hvis det ikke virker. Med hensyn til back-end er 70 procent af vores løsninger baseret på Microsoft-tekonologi,« oplyser Niels Henrik Sodemann

IDCs Anders Elbak udtaler, at et open source-system som Linux er blevet modnet betydeligt med årene. Han mener dog, at open source-teknologien har haft svært ved at slå igennem inden for landets grænser, fordi Danmark er et lille land.

»Jeg tror absolut, at det handler om antallet af enheder. Det kan måske ikke betale sig at skifte et fåtal af klienter eller servere. I Danmark har vi ikke så mange store enheder som i for eksempel Tyskland - både med hensyn til virksomheder og offentlige institutioner,« siger Anders Elbak.




IT-JOB

Kinematic

Systemarkitekt

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Deskside Support Engineer

Centrica Energy

Head of CRM Solutions
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






Computerworld
Test af monster-tablet: Det er den skøreste og mærkeligste computer, som jeg har testet i lang tid – men jeg vil nu gerne have den alligevel