En af medstifterne af Wikipedia er på vej med Citizendium, der skal være fuldstændig troværdig ved at bruge eksperter som redaktører. Sitet skal snart blive tilgængelig for alle.
Endnu kan artikler ikke ses på Citizendium, men siden beskriver selv, at den bliver åben for alle så snart som muligt. Allerede nu kan man dog kigge forbi.
Den afgørende forskel mellem Wikipedia og Citizendium er, at det kun er folk med ekspertviden, der kan ændre i materialet på Citizendium. Desuden er det et krav, at man registrerer sig, før man kan ændre eller tilføje til siderne.
»Vi bruger et æressystem, og hvis vi opdager, at nogen bruger et pseudonym, så spærrer vi personens konto,« forklarer Sanger.
Der vil dog være undtagelser til forbuddet mod pseudonymer. Sanger vurderer for eksempel, at politisk forfulgte, visse videnskabsfolk eller folk, der ikke må skrive artikler på grund af aftaler med deres arbejdsgivere, måske får lov til at bruge et pseudonym.
Den grundlæggende ide i enhver "wiki" ("What I Know Is") er, at alle og enhver kan tilføje og ændre i indlæggene, selv hvis de er skrevet af andre. Det betyder, at brugernes viden kan samles til et kæmpe opslagsværk.
Den tanke er drivkraften bag Wikipedia, der hurtigt er blevet nettets største gratis opslagsværk. Men ifølge Larry Sanger, der var med til at grundlægge Wikipedia, er det også det største problem, fordi indholdet dermed ikke altid er troværdigt - enhver kan jo ændre i det, og de kan endda gøre det ret anonymt.
»Jeg tror, der er et behov for et mere troværdigt og gratis leksikon på nettet,« siger Sanger. Derfor grundlagde han "Citizendium," som nu arbejder på mere end 1000 artikler.
Det nye site findes på www.citizendium.org