Selv om konklusionen i Videnskabsministeriets nye rapport om brugen af open source-software i det offentlige er, at der kun er 3-4 procent af spare ved at skifte til open source, blåstemples kvaliteten af open source-pakken. Og det alene er nok til at det offentlige kan se frem til besparelser, mener Foreningen af Open Source Leverandører i Danmark (OSL).
»Hvis konkurrencen er væk, stiger priserne. Og software-konkurrencen er væk på mange områder i den offentlige sektor,« siger OSLs formand Morten Kjærsgaard til IT-avisen ComON.
Videnskabsministeriet opfordrer nu de offentlige myndigheder til at tage open source-kontorpakken med i overvejelserne, når der vælges it-programmer. Og det vil presse prisen, men OSL-formanden.
»Uden åbne standarder og valgfrihed, får vi en lukket økonomi præget af monopoldannelse. Og det er ikke kun Microsoft, der skal stå for skud. Det er i høj grad også de eksisterende store leverandører af for eksempel ESDH, der ikke kan levere integration til andre kontorsystemer end Microsofts. Og det samme gælder KMD, der indtil videre forhindrer kommunerne i at rulle open source løsninger ud, fordi KMD's systemer ikke kan afvikles på andet end lukkede platforme,« siger Morten Kjærsgaard.
Erik Fabrin, der er formand for KLs IT- og Erhvervsudvalg vil have accelereret arbejdet med at få udviklet snitflader mellem open source og de offentlige it-sysytemer.
»Rapporten viser, at der bør sættes yderligere tempo i de fælles-offentlige bestræbelser på at udvikle åbne snitflader mellem offentlige it-systemer og at skabe et fælles åbent dokumentforum i den offentlige sektor,« siger Erik Fabrin.
ComON kunne i september afsløre at hele 84 procent af de danske kommuner har fravalgt eller slet ikke overvejet open source-software i det mindste omfang. Blot tre procent af den offentlige sektor benytter open source-kontorpakken.