Piger strømmer til jyske it-camps

Tilmeldingerne er væltet ind til it-camps for piger, som holdes i efterårsferien i Kolding, Jelling og Århus.

Den danske it-branche er fortsat præget af en skæv kønsfordeling, hvor tre ud af fire ansatte er mænd. Og kønsfordelingen er endnu skævere hos de videregående it-uddannelser - på Datalogisk Institut ved Århus Universitet er der således kun 5 procent kvinder. Men to jyske projekter med it-camps for piger viser, at interessen for it-faget er til stede - også hos de alleryngste. I Århus blev det første it-camp for piger afholdt sidste år, og her deltog 27 piger i alderen 15-18 år. I år afholdes igen en camp med det samme antal deltagere.

»Alt for få kvinder søger ind på de videregående it-uddannelser. Selvom temaet ligger meget højt på den politiske dagsorden, og selvom erhvervslivet og uddannelses-institutionerne har haft en del tiltag gennem de sidste år, er det endnu ikke noget, der slår igennem i optagelses-statistikken. Så der er al mulig grund til at fortsætte arbejdet med at få aflivet myterne om it-uddannelserne,« forklarer Karen Falkenberg Lund fra Alexandra Instituttet.


Hun mener at myter og uvidenhed er en del af årsagen til pigernes fravalg af it-uddannelserne. De tror, at det udelukkende handler om programmering og matematik. Og det er denne misforståelse, pigecampen skal være med til at rette op på.


»Vi vil gerne give pigerne et indblik i, at it-faget også handler om design, projektledelse, brugerinddragelse og formidling - felter hvor kvinder generelt er meget stærke. Og så skal vi fortælle pigerne om det gode studiemiljø og de usædvanligt attraktive karrieremuligheder,« siger Karen Falkenberg Lund.


I Kolding og Jelling har Syddanske Forskerparker i år afholdt sine første it-camps for piger i alderen 6-20 år. Tilmeldingerne er væltet ind, og de to camps i Jelling og Kolding har for længst lukket for deltagere.

»Der har været kæmpe interesse for de to camps. Alene i Jelling har vi været nødt til at afvise omkring 50 piger, fordi der simpelthen ikke er plads til flere, og i Kolding er holdet også fuldt booket op. Det bekræfter os i, at danske piger har et klart ønske om at beskæftige sig med it,« siger centerdirektør Helle Thambo fra Syddanske Forskerparker.

Den syddanske camp afholdes ad to omgange i Jelling og Kolding for henholdsvis de yngre og de ældre piger. Hver camp varer tre dage.

»Vi vil forsøge at ændre pigernes forestillinger om it-branchen og nedbryde deres fordomme overfor, hvad det vil sige at arbejde med it. For der er efterhånden it i alt og du kan ikke undgå at komme i berøring med it i dit arbejdsliv,« siger Jens Christian Dreyer Mathiasen, som er en af initiativtagerne til campen.

ComON besøger it-campen i Kolding tirsdag eftermiddag, hvor pigerne netop har været på udflugt i den virtuelle verden Second Life. For nogle af deltagerne er det første gang, de stifter bekendtskab med Second Life, mens andre allerede er erfarne it-superbrugere. Men fælles for dem alle er, at de har valgt at bruge deres efterårsferie på at høre om it i design, kunst og erhvervsliv.

»Hvis flere piger skal interessere sig for it, så de skal sørge for at fjerne det nørd-skilt, som mange stadig forbinder med it. Det skræmmer mange piger. For it behøver ikke være så teknisk og nørdet,« fortæller en af deltagerne på it-campen, Pernille Madsen.

I Kolding har pigerne blandt andet haft mulighed for at møde kvindelige rollemodeller fra Ecco, IBM og IPW Systems. Men det mest populære indslag var en demonstration af Nintendos Wii-konsol, hvor pigerne resolut kastede sig ud i intense boksekampe med den trådløse enhed. Og dermed skulle det være modbevist, at computerspil kun er noget for drenge.

Og der er hårdt brug for kvinderne på de mandsdominerede it-arbejdspladser - mange grimme hjemmesider skriger nærmest efter lidt kvindelig sans for æstetik.

»Piger er ofte bedre end drenge, når det handler om at gøre hjemmesider eller softwareprogrammer brugervenlige,« konstaterer Helle Thambo og tilføjer, at hun håber at skabe en landsdækkende sommerskole med fokus på it.




IT-JOB

HusCompagniet A/S

Application Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Scrum Master
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere