Det private foretagende Better Place har fået en investering på 770 millioner kroner fra DONG. Pengene skal bruges til at opbygge en komplet infrastruktur for el-biler i Danmark. Til at styre udrulningen af det gigantiske projekt har firmaet ansat Jens Moberg.
Moberg er en 45-årig Microsoft-direktør, der blandt andet har været chef for Microsoft Danmark og leder af firmaets nordiske konsulent-organisation. De sidste tre år har han siddet i selskabets topledelse i Seattle, men flyttede i sommer hjem til et job som leder af "emerging markets". Nu har han helt forladt Microsoft for i stedet at hellige sig de elektriske biler.
Better Place-konceptet er udviklet af israeleren Shai Agassi, der ligesom Moberg har en fortid i softwarebranchen hos tyske SAP. Tilsvarende projekter er i gang i andre lande, men Danmark er længst fremme. Til formålet vil Better Place i de kommende år opbygge et netværk med 250.000 ladestationer og 200 såkaldte batteribyttestationer, hvor el-biler på langfart på få minutter kan få udskiftet batteriet med et nyt.
Det miljøvenlige i projektet understreges af, at det primært skal være "grøn" strøm, der driver bilerne. Køretøjerne bliver i første omgang ombyggede Renault'er, men andre mærker ventes at komme til.
Det for el-biler så centrale element - strømmen - er så at sige omdrejningspunkt for CO2-bekæmpelses-delen af Better Place-aftalen med DONG. Strømmen skal primært komme fra vindmøller, og de snurrer jo sjældent i samme takt som befolkningen har brug for strømmen. Men det forhold mener parterne at have så meget under kontrol, at energien, der driver bilerne, både vil være grøn, CO2-neutral og gratis.
"Better Places model fungerer således, at forbrugeren køber et abonnement på transport - meget lig, når man i dag køber taletid til sin mobiltelefon. Blot er taletid her udskiftet med kilometer," hedder det i selskabets markedsførnig.
DONG mener at kunne bruge noget af den ubenyttede strøm, som bilerne skulle rumme, når de ikke er ude og køre. Alt i alt er modellen så smart, at det bliver billigere at køre i el-bil end i almindelig bil, bedyrer Better Place (som dog endnu ikke har lagt sig fast på konkrete priser).
Faktisk er projektet så fremragende, at det vil være vanskeligt at sige nej til Better Place-bilerne, når de begynder at rulle om få år, mener Jens Moberg. Men de meget store visioner har også affødt kritik - batteri-teknologien er endnu umoden og udbygningen af den nødvendige fysiske infrastruktur vil aldrig kunne betale sig, siger skeptikere, der blandt andet er kommet til orde på ugebladet Ingeniørens hjemmeside.
Jens Moberg er dog blandt dem, der er helt og holdent solgt på ideen. Nu skal han så i gang med at sørge for, at så mange så muligt af hans medmennesker også køber løfterne fra det ambitiøse projekt.
ComON har spurgt ham, om hans erfaringer i Microsoft vil være en hjælp i det arbejde.
"Det er da klart, at jeg vil bruge de erfaringer og de ting, jeg har lært i Microsoft, i Better Place. Jeg stod for opbygningen af Microsoft Consulting og jeg har været involveret i mange succesrige markedsføringsmæssige aktiviteter i min tid i Microsoft. Jeg har altid kunne vise to-cifrede vækst-rater i de forretningsområder, jeg har været involveret i, og så er jeg godt med når det gælder om at forstå kundernes behov," siger han.
Better Place gør meget ud af den grønne vision. Er du inspireret af Bill Gates og hans filantropiske arbejde?
"Jeg har kendt Bill Gates i 14 år og man kan ikke undgå at blive inspireret af den mand. Jeg selv har tænkt meget over, hvad det er for en verden, vi efterlader til vores børn, og det er vigtig punkt for mig. Better Place er en forretning, der skal opnå profit, men opgaven med at reducere CO2 er meget vigtig," siger Jens Moberg.
Men trods vigtigheden, er der så ikke et stort spring fra at befinde sig i toppen af verdens største og måske vigtigste software-virksomhed og så til en mindre opstartsvirksomhed i Danmark?
"Jo, det er da et meget stort spring at gå fra at have tusindvis af medarbejdere under sig til kun at have en håndfuld. Jeg havde ikke lyst til at forlade Microsoft, men jeg ville gerne vende hjem til Danmark. Mine børn stod foran at begynde i college og mine forældre er blevet gamle og syge. Det var nu, hvis det skulle være," fortæller han.
Jens Moberg flyttede fra Microsofts hovedkvarter i Redmond ved Seattle til Danmark i sommeren sidste år. Han kom fra en stilling som Corporate vice præsident, U.S. Enterprise & Partner Group og blev herhjemme sat til at stå for "emerging markets" primært Rusland og Kina. Sidstnævnt tjans varede et halvt år før han besluttede, at Better Place nok var et bedre sted for ham.
Skiftet fra topjobbet i Seatle til posten i Danmark var afstedkommet af familiemæssige årsager. Better Place og ambitionerne om at bidrage til et bedre klima kom først på plads i slutningen af sidste år.
Mange har undret sig over, hvorfor du forlod toppen af Microsoft, hvor en stor del af de dygtigste it-folk formodes at befinde sig. Hvad vil du sige til dem, der ikke kan forstå hvorfor du har taget skridtet fra toppen af kransekagen i Seattle til er lille ukendt firma i Købehavn?
"Jamen skiftet kom af de grunde, jeg nævnte før. Ønsket om at være i Danmark med min familie og et ønske om at gøre noget konstruktivt for miljøet. Hvis du spørger om jeg blev tvunget til at gå eller jeg gik selv, så er svaret, at jeg gik selv," siger Jens Moberg.
Har du fået mange morsomme kommentarer om Microsoft og biler? Skal elbilerne kunne genstartes med ctrl-alt-delete?
"Ha, ha genstartes? Ha ha. Vi gør meget ud af at få infrastrukturen på plads og teste teknikken grundigt, inden den bliver frigivet, så brugeroplevelsen bliver god," siger Jens Moberg.
Så der bliver ikke blå skærm i dine elbiler?
"Ha ha. Nej, det gør der ikke," lyder det fra den tidligere Microsoft-topchef.
Mere om Better Place og den elektriske bil-drøm kan ses på firmaets http://www.betterplace.com/" target=""blank>hjemmeside.