Det var rart at høre Statsministerens åbningstale til Folketinget i sidste uge, da den på mange måder var præget af IT. Poul Nyrup Rasmussen talte bl.a. om den globale videnøkonomi, som vokser frem. Det er en vigtig erkendelse for vores samfund, at vi er kommet over i en ny fase, hvor industrisamfundet langsomt træder i baggrunden og vidensamfundet med tilhørende "ny økonomi" træder ind på banen. Økonomien bliver drevet frem af ny teknologi, som statsministeren også sagde, så derfor skal der skabes gode rammer for både erhvervsliv og brugerne af denne teknologi, så vi som samfund kan være med blandt de lande, der udnytter mulighederne bedst.
Jeg hørte statsministerens tale om at det 21. århundredes udfordringer og vores muligheder for at præge udviklingen, som en fortsat fokus på, at de enkelte fagministerier skal prioritere IT-politikken. Forskningsministeren har lagt linien med sin IT-redegørelse fra december sidste år, som snart følges op af en ny redegørelse og handlingsplan. Erhvervsministeren har fokus på IT-virksomhedernes investeringsklima, bl.a. udmøntet i regeringens .dk21-erhvervsstrategi. Men jeg tror, det er vigtigt også for andre ministerier at se på, hvilke IT-strategiske tiltag kan man gøre for at bringe sit ministerium frem i frontlinien i dagens samfund.
En af statsministerens tanker var jo at den offentlige forvaltning skal digitaliseres og borgerne skal have mulighed for at kommunikere med det offentlige alle døgnets 24 timer. En god tanke som vi naturligvis støtter. På den anden side kan jeg alligevel ikke lade være med at undre mig over, hvorfor man så ikke vil fremskynde udbredelsen af digital signatur, ved at tildele alle borgere én gratis? Som sagen står i øjeblikket skal der skabes en kritisk masse af forbrugere med en digital signatur førend det offentlige får besparelser ved at gøre sagsbehandling etc. digital.
Endelig nævnte statsministeren Internetadgang til alle skolebørn, og investeringer i bredbånd som en forudsætning at vi kan udvikle vidensamfundet. Jeg synes at kravet om Internetadgang kunne være mere ambitiøst. Målet må være at eleverne får IT som en integreret del af deres undervisning og at Internet kun er en del heraf. Med de (forventelige) krav der vil komme i den nærmeste fremtid om tv og video over nettet, og som jeg forudser især undervisningssektoren vil efterspørge, så er det et spørgsmål om statsministeren ikke hellere skulle stille krav om bredbånd til alle skoler fremfor "kun" Internetadgang?
Til slut vil jeg sige, at jeg er meget positiv overfor statsministerens behandling af IT i sin åbningstale. Jeg fornemmer, på trods af mine få kritiske bemærkninger, at vi nu klart har fået adresseret IT som en af de væsentligste faktorer, der skal sikre Danmarks plads blandt verdens førende nationer, såvel erhvervs- som generelt samfundsmæssigt.
Af Per Helle, formand for Dansk Dataforening