I den årlige rangliste over de værste overvågningssamfund fra organisationen Privacy International kommer Danmark ind på en uheldig europæisk bundplacering. På flere områder bliver Danmark ligefrem udpeget blandt de værste skrækeksempler når det gælder håndtering af personfølsomme data. Det får nu Enhedslisten til at rette en skarp kritik mod regeringen.
»Den forringede placering for Danmark på den nye privacy-liste er ikke bare en skandale, men også udtryk for, at videnskabsministeren totalt har svigtet på dette område og undladt at følge op den række af løfter han gav i november og december 2006, hvor han i svar på nogle spørgsmål fra mig i forbindelse med sidste års rapport gav en række løfter om, at der ville blive taget en række initiativer og at området ville blive fulgt tæt af ministeren," siger Per Clausen, der er it-ordfører for Enhedslisten.
Han har nu stillet et nyt paragraf 20-spørgsmål til videnskabsministeren og vil på baggrund af svaret på dette spørgsmål overveje at tage sagen op i Folketinget i form af et beslutningsforslag, hvor han vil forsøge at skaffe flertal for at pålægge ministeren en gennemføre en række konkrete initiativer.
I sine svar fra 2006 henviser videnskabsminister Helge Sander blandt andet til, at der i regi af IT- og Telestyrelsen er sammensat et åbent Privacy Forum, der skal komme med en række bud på mulige initiativer til beskyttelse af privatlivet.
»Der er ikke tvivl om, at nye avancerede teknologier kan indebære en omfattende behandling af danskernes private data, som både kan have en stor samfundsmæssigt positiv effekt, men også kan medføre risici af privatlivskrænkende karakter. Balancegangen bliver på den ene side at bane vejen for disse teknologier og på den anden side at sørge for, at borgerne kan føle sig trygge ved og have tillid til anvendelsen af dem,« skrev Helge Sander i 2006 i sit svar til Enhedslisten.