ACTA skal diktere, at pirater skal i fængsel eller idømmes en pengebøde for massiv piratkopiering. Personer, der har medvirket til den kriminelle handling, skal også straffes.
Det mener EU-landene skal stå i den kommende handelstraktat.
ACTA står for Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Traktaten, som forventes på plads engang i år, vil forpligte de underskrivende lande - deriblandt sandsynligvis EU og USA - til at bekæmpe piratkopiering af software, medicin, musik og film, designersolbriller og meget andet.
Dokumentet, som netrettighedsaktivisterne fra franske La Quadrature du Net har offentliggjort, afslører, hvad unionens medlemslande kæmpede for at få med i traktaten på det strafferetlige område. Netop det det strafferetlige har til alle tider været et skrøbeligt og ømt område for EU, og landene har veto mod nye EU-regler på området.
Udover at kræve fængsel eller bøde til piraterne selv, skal der vanke straf til nogen, der har "opildnet, hjulpet og tilskyndet" til piratkopiering, mener EU-landene ifølge dokumentet. Normalt bruger dansk lovgivning betegnelsen ”medvirken” til en strafbar handling. En kilde siger til ComON, at Folketinget sandsynligvis ikke skal tilføje noget til dansk lovgivning, eftersom betegnelsen er så bred, at dansk lov allerede rummer strafmuligheder for at opildne, hjælpe og tilskynde til kriminalitet.
Lande kan selv bestemme, om de vil med i ACTA. Dog hopper EU med samlet på grund af unionens handelssamarbejde. Foruden EU og USA deltager Canada, Japan, Australien, Schweiz, Mexico, Sydkorea og New Zealand i forhandlinger. Indien frygter for fremtidens for dets billige kopimedicin og har derfor sat sig i spidsen for kritikken af den kommende traktat.
Hvem rammer ACTA?
Et af de helt store spørgsmål er, hvem traktaten skal ramme. Det nyligt lækkede dokument viser, at spørgsmålet tilsyneladende er kontroversielt i EU. Dokumentet fortæller, at det spanske EU-formandskab for tre måneder siden stadig forsøgte at finde ud af, hvad EU’s fælles fodslag på dette område er.
Usikkerheden har fået La Quadrature du Net til at konkludere, at EU arbejder for at ACTA skal ramme ikke-kommerciel piratkopiering, altså de små fisk. Konklusionen virker dog spids og udokumenteret, eftersom papiret senere siger, at EU arbejder for, at ACTA skal skal indføre straf for bevidst kommercielt salg.
Flere europæiske diplomater, blandt andet EU’s chefforhandler, Luc Devigne, der som embedsmand sidder i EU-Kommissionen har desuden fortalt, at EU arbejder for, at traktaten kun skal gælde de store fisk, altså kommercielle overtrædelser af lovgivningen, samt at traktaten holder sig inden for de eksisterende europæiske regler.
ACTA har været ramt af en del kritik. Tidligere læk har vist, at traktaten kunne komme til at indføre 3-strikes, hvor borgere kan få kappet internetforbindelsen, og teleselskabet TDC mener, at nuværende forslag i traktaten er i strid med dansk lovgivning.
Borgerretsorganisationer har gentagne gange kritiseret, at processen er lukket for offentligheden. Derfor kan borgere have svært ved at følge med i, hvilke nye regler traktaten kan medføre. Traktatudkastet blev efter forhandlinger i New Zealand for tre måneder siden offentliggjort, men det er ikke sikkert, at dokumenterne vil blive offentliggjort efter den niende forhandlingsrund, som netop nu er i gang i Luzern i Schweiz.