Mobiltelefonens markedsandel stiger overalt - i rige som fattige lande. Ifølge The International Telecommunication Union (ITU) har en del lande allerede langt flere mobiltelefoner end fastnetstelefoner.
I Finland var 51% af alle abonnementer mobile i 1998, mens en femtedel af alle husstande helt havde droppet deres fastnetsforbindelse. I tredje-verdenslandene Rwanda og Cambodia var disse tal endnu højere; her sad mobiltelefonen på henholdsvis 58% og hele 72% af markedet. Velfærd og brugen af ny teknologi hører altså ikke nødvendigvis sammen.
Hvorfor netop disse lande i den grad har taget mobiltelefonerne til sig er der meget forskellige grunde til. Finland har hele tiden ligget i front med hensyn til udvikling og produktion af mobiltelefoner. Cambodia og Rwanda derimod har aldrig haft et særligt veludbygget fastnet, så de tog hurtigt mobilen til sig. I Cambodia har de mange landminer, der overalt ligger gemt, yderligere bidraget til, at det mobile netværk så hurtigt har vundet indpas. Det er nemlig langt mindre risikabelt at opstille antenner til mobiltelefonerne end at nedgrave telefonlinjer tværs over landet.
Den mobile tendens ses dog overalt. ITUs rapport konkluderer, at mobiltelefonselskaberne takster generelt set er lavere end fastnetfirmaernes, overvejende på grund af disse selskabers mere aggresive forretningsstrategi. Men på trods af prisnedsættelserne regner ITU dog med, at indtægterne fra den nye, mere avancerede teknologi i år 2004 helt vil overgå indtægterne fra det faste netværk.
(Kilde: BBC News)