Ifølge avisen New York Times har Obama-regeringen investeret omkring 350 millioner kroner i udviklingen af robuste internet- og mobiltelefon-systemer som politiske dissidenter kan bruge til at kommunikere uden statslig censur i diktatur-lande.
Et af de mest ambitiøse projekter er et uafhængigt mobilnet til Afghanistan, der alene skal koste omkring 250 mio. kr. Dette system skulle være mere robust overfor Taliban-angreb.
Der arbejdes også på et "internet in a suitcase", hvor det nødvendige udstyr til trådløs global internet-kommunikation altså kan smugles over grænsen i en kuffert.
Der er tale om mange forskellige projekter, og der er stor variation i deres omfang og pris. Nogle af projekterne kræver helt ny teknologi, mens andre kombinerer eksisterende hacker-værktøjer.
Det amerikanske Udenrigsministerium har således finansieret udviklingen af trådløse "stealth" netværk der skal bruges af aktivister i lande som Iran, Syrien og Libyen. Både i Tunesien og i Egypten forsøgte regimerne at censurere og slukke for nettet under de folkelige protester tidligere i år. Senest har Syrien også forsøgt at begrænse adgangen til nettet.
"Vi ser at flere og flere mennesker verden rundt bruger internet, mobiltelefoner og andre teknologier for at blive hørt når de protesterer mod uretfærdighed og forsøger at gøre deres drømme til virkelighed," skriver den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton i en e-mail til New York Times.
Det er ikke alle projekterne der er lige højteknologiske. I et af eksemplerne som avisen nævner har man gravet mobiltelefoner ned i bakkerne nær den kinesiske grænse til Nordkorea, hvor de så kan graves op og bruges til at foretage opkald.
En talsmand for den iranske regering har allerede reageret ved at true med gengældelse, hvis USA forsøger at blande sig i landets elektroniske kommunikation. Talsmanden betegner det amerikanske initiativ som et forsøg på cyberkrig.