Fusionsenergi til computeren

En af årets mest spændende tendenser er, at cpu og gpu smelter sammen.

Hos AMD har man en klar vision for fremtiden: ”The Future is Fusion”. Det betyder som bekendt, at hovedprocessor (cpu) og grafikprocessor (gpu) skal smelte sammen i en kombineret enhed. I det kommende års tid vil det vise sig, om denne vision kan omdannes til realitet.

Allerede på Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas i denne uge vil Intel vise sine nye processorer i serierne Core i3 og i5 (kodenavne Clarkdale og Arrandale), hvor der er integreret grafik i cpu'en.

Det må forventes at disse processorer vil være at finde i de fleste af de nye computere med Intel-processorer, som kommer på markedet i det næste års tid.

Her er det også bemærkelsesværdigt, at Core i3 og i5 ”kun” indeholder to kerner – trenden med at integrere stadig flere kerner i samme processor ser altså ud til at være brudt. De fleste programmer kan slet ikke udnytte fire eller seks kerner.

Det ventes dog at Intel kommer med en seks-kerne-processor i marts under navnet Core i7 980X med 3,33 Ghz taktfrekvens. I årets første halvdel kommer også en seks-kerne-Phenom fra AMD. Men det er dyre produkter til entusiaster - ikke til massemarkedet.

Til gengæld ser det ud til, at den første rigtige Fusion-processor fra AMD først kommer i 2011. AMD har ellers arbejdet på Fusion-projektet med integration af cpu og gpu siden 2006, men det tager åbenbart længere tid end ventet.

Intel har dermed overhalet AMD indenom med sine kommende Dale-processorer, selvom der kun er tale om en mellemløsning. I de nye processorer er grafik og hukommelses-controller placeret på en selvstændig chip i cpu-pakken.

Det spændende er, at grafikkernen også kan udnyttes til andre regnetunge opgaver, f.eks. kryptering eller videobehandling. Men det kræver at softwaren er skrevet så den kan fordele regneopgaverne mellem cpu- og gpu.

Så alt tyder på, at vi ser de første skridt i cpu-gpu-fusionen i det kommende år. Men først i 2011 kommer de rigtig Fusion-processorer fra AMD, som så hedder APU - Accelerated Processing Unit.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere