EU afviser ny lov om netneutralitet

Må internetudbydere diskriminere forskelligt indhold? Måske, ja, nej er de forskellige svar i en EU-høring. EU's embedsmænd afviser at lave ny lovgivning.

Europa har ikke brug for en ny europæisk lovgivning om netneutralitet.

Sådan konkluderer EU-Kommissionen efter at have afsluttet en stor høring om netneutralitet - altså princippet om, at internetudbydere ikke må diskriminere forskelligt indhold på internettet.

Danmark har på nuværende tidspunkt ingen klare regler for netneutralitet. Som ComON tidligere i år kunne berette, har den danske IT- og Telestyrelse imidlertid forberedt et lovforslag, som vil give Danmark en gummiparagraf omkring netneutralitet. Med den i hånden kan videnskabsministeren med kort varsel lave en bekendtgørelse, der skaber nye regler for netneutralitet i Danmark.

Hvad er åbent internet?

Det helt store spørgsmål er stadig, hvad et "åbent internet" er. Internetudbydere argumenterer for, at de har brug for at prioritere indhold, eksempelvis at lyd kommer før video, og at IP-telefoni er vigtigere end internetsurf.

Dedikerede fans af netneutralitet - specielt amerikanske aktivister - frygter på den anden side, at internetudbydere øjner en mulighed for at tjene penge, hvor indholdsudbydere må betale penge til internetselskaberne, for at tjenesterne flyder frit. Scenariet er sandsynligvis mest realistisk i USA, hvor telekonkurrencen er svagere, hvorfor internetudbyderene har lettere ved at presse citronen.

I høringen, som EU-Kommissionen startede 30. juni og afsluttede 30. september, svarede 318 berørte aktører på spørgsmålene, heriblandt enkelte borgere. Der var svar fra teleoperatører, internetudbydere, medlemsstaternes tilsynsmyndigheder, forbrugerorganisationer og organisationer fra civilsamfundet.

"Af resultatet af høringen at dømme er der ikke behov for mere EU-lovgivning, men derimod forventer man, at der er brug for yderligere retningslinjer i fremtiden. Diskussionen fortsættes under topmødet om neutralitet den 11. november, hvor Kommissionen og Europa-Parlamentet vil drøfte den nye rapport fra Kommissionen om netneutralitet," skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

EU-Kommissionen har samlet nogle pointer fra høringen.

  • Høringsdeltagere er bekymrede for nye internetforretningsmodeller, som kan give neutralitetsproblemer. I eksempelvis en aftale mellem Google og Verizon lægger de op til to modeller: Et abonnement, hvor internettet fungerer så godt som muligt, og en anden, mere begrænset internetservice, som er målrettet specfifikke behov.
  • Der er enighed om, at trafikstyring (traffic shaping) er nødvendig for at sikre et effektivt netværk. Nogle af høringsdeltagerne giver imidlertid udtryk for deres bekymring for, at trafikstyringen kan misbruges til at begunstige en tjeneste frem for en anden.
  • Software til pakkeinspektion kan også indebære en fare for beskyttelsen af privatlivets fred, påpeges det.
  • Nogle indholdsudbydere frygter, at de får svært ved opfinde nye tjenester, hvis de skal betale internetudbyderen for distributionen. Kommissionen siger dog, at industriens aktørerne generelt tilfredse med de nuværende markedsstrukturer.
  • Mange høringsdeltagere giver udtryk for bekymring over, at netbaserede telefontjenester som IP-telefoni (Voice over Internet Protocol – VoIP) kan blive blokeret, og at udviklingen af websteder kvæles på grund af manglende båndbredde.
  • Der var klar opbakning til indførelse af normer for gennemsigtighed, så forbrugerne kan træffe velinformerede valg. Mange af høringsdeltagerne mener, at gennemsigtighed i sig selv ikke vil fjerne alle betænkeligheder omkring netneutralitet, især ikke hvis forbrugerne hindres i at skifte mellem internetudbydere.



Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere